На 65-годишна възраст ни напусна Евгени Кучков, художник и родолюбец,

...
На 65-годишна възраст ни напусна Евгени Кучков, художник и родолюбец,
Коментари Харесай

Почина един изключително еродиран художник и родолюбец от Мездра

На 65-годишна възраст ни напусна Евгени Кучков , художник и патриот, чиято работа и посвещение оставиха неизтриваеми следи в духовния живот на община Мездра. Евгени Ангелов Кучков е роден на 16 май 1958 година в София, преплита своята орис и творчество с Мездра, където отраства, живее и твори.

Отрано показал интерес към изобразителното изкуство , Кучков стартира своята кариера като художник в СПТУ по МСС, след което взе участие интензивно в украсата и художественото показване на значими институции в града. През 1984 година, той минава курс по консервация и реституция и се посвещава на възобновяване на исторически икони и църковна утвар, обогатявайки културното завещание на района.

Евгени Кучков се отличава с присъединяване си в голям брой изложения, както и със своите живописни и стенописни произведения , които намират място в частни сбирки и публични пространства по целия свят. Сред най-значимите му планове са стенописите в разнообразни институции и учебни заведения, както и патриотичните му творби, ситуирани в общината.

Кучков беше прочут със своята пристрастеност към съхраняването на историческата памет и развиването на родолюбиви обичаи. Той беше основател за даването на оръдия на общината от Министерството на защитата и сътвори Общинска гвардейска част, станала знак на локалните празници.

За своите изключителни заслуги и необикновен принос, Евгени Кучков беше почетен със званието „ Почетен жител на община Мездра “ . Неговото завещание остава олицетворение на националния дух и културно благосъстояние, а неговата работа продължава да въодушевява и обогатява общността.

Община Мездра и Общинският съвет изричат своите най-искрени съболезнования на околните и роднините на Евгени Кучков . Светлата му памет ще продължи да живее в сърцата на всички, които са били допрени от неговото изкуство и посвещение.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР