На 6-ти януари Православната църква чества Богоявление, Йордановден. Според православния

...
На 6-ти януари Православната църква чества Богоявление, Йордановден. Според православния
Коментари Харесай

6-ти януари - Богоявление

На 6-ти януари Православната черква празнува Богоявление, Йордановден. Според православния календар празникът ознаменува кръщаването на Исус Христос от Йоан Кръстител в рекаЙордан. В момента на ритуала небето „ се отваря " и Светия дух слиза върху Христос във тип на гълъб, а от небето се разнася глас: „ Този е Моят любим Син, в Когото е Моето снизхождение ".

Празникът има разнообразни имена в другите области на страната - Кръстовден, Водици или Водокръщи. Той е наименуван по този начин, тъй като на този ден всеки, който желае да е здрав през годината се окъпва или най-малко се измива на реката. С него се поставя завършек на по този начин наречените „ Мръсни дни ".

На този ден на всички места, където има водоем, се прави ритуалното мятане на кръста от локалната черква, а мъжете се надпреварват да го извадят. След изваждането на кръста се служи тържествена литургия, наречена Велик водосвет. На нея се обновява светената вода в храмовете. От нея всеки носи у дома. Тя пази от заболявания и пречиства душата. Пази се през цялата година за тежки моменти в фамилията, в случай че някой легне болен. От ритуалните измивания и пръскания с вода на Богоявление потеглят и обичаите, свързани с поливането и мокренето на всички именници, без значение от годишното време.

Според вярванията, на Йордановден се месят три ритуални хляба, при чието въвличане се употребява остатъка от остарялата светена вода. Единият е за дома, вторият е за гостите, а третият се оставя пред вратите на къщата дружно с бакър вино за минувачите.

Имен ден през днешния ден честват Дана, Божан, Йордан, Йорданка, Данчо, Богдан, Богдана, Божанa. Борил, Боголюб, Боголюба, Бетина и др.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР