На 6 септември 2011 г., тогавашният президент на Швейцарската национална

...
На 6 септември 2011 г., тогавашният президент на Швейцарската национална
Коментари Харесай

Силният швейцарски франк – реалност или мит?

На 6 септември 2011 година, тогавашният президент на Швейцарската национална банка (SNB) заяви за медиите: „ От през днешния ден SNB няма да толерира обменен курс евро-франк под CHF 1.20, с цел да не стане франкът прекомерно мощен, което може да нанесе големи дълготрайни вреди на швейцарската стопанска система ”.

Времената обаче се трансформираха, разяснява разбор на swissinfo.ch. В началото на 2010 година, до момента в който минималният обменен курс на SNB беше в действие, еврото нормално се движеше към CHF 1.20, без да надвишава доста този предел. За швейцарците това означаваше, че могат да почиват в Европа при почти едни и същи умерени разноски, до момента в който знакови експортни артикули като швейцарските часовници поддържаха обичайните си цени на европейския пазар.

През януари 2015 година обаче минималният обменен предел беше отстранен и курсът падна под CHF 1.10 за Евро 1. За швейцарците почивката в Испания стана по-изгодна, а германците да вземем за пример, трябваше да се бръкнат по-дълбоко, с цел да си купят швейцарски часовник.

От септември...

Прочетете целия материал в cash.bg
Източник: cash.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР