На 6 ноември се навършват 90 години от рождението на

...
На 6 ноември се навършват 90 години от рождението на
Коментари Харесай

Спомен за композитора Цветан Цветанов

На 6 ноември се навършват 90 години от рождението на композитора Цветан Цветанов.
Роден е в София през 1931 година Баща му е публицист и книжовен критик, майка му е цигуларка. От дребен учи цигулка при чичо си - известния наш цигулар и възпитател Владимир Аврамов. По-късно учи пиано при Панка Пелишек. Завършва с отличие Музикалната академия като студент по комбинация на Парашкев Хаджиев и Панчо Владигеров. Започва трудовата си активност като редактор в Дома за национално творчество, а от 1960 до 1965 година е помощник на Александър Райчев в Музикалната академия. След 4 години към този момент е доцент по естетика. Цветан Цветанов е бил в продължение на седем години секретар на Съюза на българските композитори, бил е също заместник-ректор на Музикалната академия.  
Творчеството на Цветан Цветанов обгръща доста жанрове на музиката - 4 симфонии, балетите „ Орфей и Родопа “ (игран с триумф в Софийската опера през 1960 година с хореограф Антастас Петров) и „ Легенда за Сибин “, Симфониета, две увертюри, Празничен концерт, Симфонични вариации, 6 кантантно-ораториални творби, Концертино за пиано и камерен оркестър, камерни произведения, измежду които пиеси за цигулка, флейта, виолончело, струнен квартет и още - песни за детски, национален, разбъркан хор, творби за духов оркестър, кино и театрална музика. Той е и одобрен занаятчия на обработките на български национални песни. Въобще цялото му творчество носи духа на българския фолклор - мелодично, пропито с ярка страст.
Цветан Цветанов си отива от този свят в далечната 1982 г. в Париж - единствено на 51 години.

В Златния фонд на БНР се съхранява изявление  за Цветан Цветанов на известния композитор Пенчо Стоянов, с който са били състуденти - запис от 26 април 1989 година Чуйте него и част от Симфония №4 на Цветанов в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР