На 6 декември празнуваме Никулден и почитаме Свети Николай Чудотворец

...
На 6 декември празнуваме Никулден и почитаме Свети Николай Чудотворец
Коментари Харесай

Пълнен шаран за Никулден – бързо и лесно

На 6 декември честваме Никулден и почитаме Свети Николай Чудотворец - настойник на морето, на моряците, на риболовците и избавител на изпадналите в неволя корабокрушенци. Според традицията, на Никулден се подготвя риба с люспи, най-много шаран. И тъй като традициите са, с цел да се съблюдават, хубаво е да сме готови - с изключение на с шаран и с някоя хем вкусна, хем лесна рецепта.
Прочетете още
Предлагаме рецепта за пълнен шаран с ориз, която следва класическите предписания за подготвяне на шаран от българската национална кухня, като единствената разлика е, че в тази шаранът се пече върху канапе от ориз, като по този метод подготвяме по едно и също време и главното, и гарнитурата.

Какво ни би трябвало
1.5 кг шаран200 г орехи3 броя домати4 глави лук150 г гъби1 връзка магданоз1/2 връзка копър1/2 връзка девесил1/2 ч. л. черен пипер1/2 ч. л. сол1 ч. ч. ориз4 зрънца бахар4 броя дафинов лист
Какво ги вършим

Шаранът с плънката

Първата стъпка от рецептата е подготовката на плънката. Нарязваме три глави лук, орехите, зелените подправки, гъбите и един домат на ситно, след което ги изсипваме в сгорещено олио и запържвате за към пет минути. Добавяме черния пипер и солта, след което разбъркваме добре. Междувременно измиваме шарана, осоляваме го и го намазваме с олио.

В коремчето на рибата започваме да слагаме плънката. След като шаранът е запълнен, зашиваме корема, или пък слагаме клечки за зъби, с цел да не се разтваря при печене.

Оризът

Нарязваме четвъртата глава лук и двата домата. Сгорещяваме половин чаена чаша олио, прибавяме лука, разбъркваме добре, след което слагаме измития ориз. Разбъркваме, до момента в който поеме мазнината и стане транспарантен. Добавяме доматите и още веднъж разбъркваме.

На финалната права

След като шаранът към този момент е запълнен, а оризът е подготвен, в огромна тава изсипваме ориза. Добавяме половин чаена лъжица сол, четири броя дафинов лист и четири зрънца бахар и след което слагаме върху канапето от ориз рибата. Добавяме 2½ чаени чаши вода и печем в авансово загрята на 170 градуса фурна за към 75 минути.

Източник: lifestyle.bg
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР