На 5-и юли Джуно“ извърши своя 43-ти близък полет край

...
На 5-и юли Джуно“ извърши своя 43-ти близък полет край
Коментари Харесай

Насладете се на красивите вихри, бушуващи из северния полюс на Юпитер

На 5-и юли „ Джуно “ извърши своя 43-ти непосредствен полет край Юпитер. В резултат на това сондата на NASA събра извънредно доста нови научни данни и направи редица превъзходни фотоси на газовия колос. Може би най-впечатляваща е тази на северния полюс на планетата и вилнеещите из него циклони.

Фотографията, която виждате, е обработена от Брайън Суифт – жител, подпомагащ научната активност. Цветовете в нея са усъвършенствани, с цел да можем да се насладим оптимално на наподобяващите вихър спираловидни форми. Мощните стихии, които провокират вихрушките, могат да доближат до 50 км височина и да се разгръщат на стотици километри.

Снимката е направена, когато „ Джуно “ се е намирал на към 25 000 км над облаците на Юпитер (на географска широчина към 84 градуса северно). Сложната атмосфера на Юпитер крие голям брой секрети и в случай че желаеме да ги разплетем, би трябвало да научим повече за метода, по който тези стихии се образуват и държат.

Северният полюс на Юпитер, сниман от " Джуно ". Източник: NASA/JPL-Caltech/SwRI/MSSS Image processing by Brian Swift © CC BY

Брайън Суифт не е единственият жител, който подкрепя научната активност в това отношение. Да вземем за образец гражданската научна платформа Zooinverse. Тя също способства доста за проучването на този незабравим метеорологичен феномен. В момента в Jovian Vortex Hunter пък вземат участие над 2400 доброволци, които оказват помощ за категоризирането на тези вихрушки – освен това единствено с преносим компютър или мобилен телефон. До момента са осъществени съвсем 377 000 класификации. Можете да разгледате необработените данни от „ Джуно “ тук.

Мисията „ Джуно “, която започва през 2016 година, бе удължена до септември 2015 година В края на септември 2022 година сондата ще прелети край Европа – един от спътниците на Юпитер. При това напълно близо – на едвам 355 км от леденото галактическо тяло. Т.е. напълно скоро можем да чакаме още невероятни фотографии.

Източник: IFLScience

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР