На 5-и май президентът Румен Радев ще връчи на БСП

...
На 5-и май президентът Румен Радев ще връчи на БСП
Коментари Харесай

Има разлика между кабинет на БСП и кабинет с мандата на БСП



На 5-и май президентът Румен Радев ще връчи на Българска социалистическа партия третия изследователски мандат. Според политическия анализатор Росен Карадимов това е естествената политическа логичност, защото президентът въпреки всичко е номинация на Българска социалистическа партия, а също така социалистическата партията е трета политическа мощ в 45-ото Народно заседание.

Карадимов счита, че след изборите е наложена идеологемата за партии на статуквото и партии на митинга, която е направила невъзможното да се сформират реформаторско болшинство и държавно управление:

„ Четири години Българска социалистическа партия беше съществена опозиционна мощ, тя даже напусна Народното събрание доста преди да стартират митингите. А и след 45-ото Народно заседание, всички партии в него към този момент са партии на статуквото “, разяснява той.

Росен Карадимов приема за изцяло естествено в парламент като сегашния да има плаващи болшинства, а не те да се разделят на остарели и нови болшинства. „ Няма подмолна концепция за синхрон сред  трите  партии ГЕРБ, Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи при едно или друго гласоподаване. Защо през днешния ден не се разяснява гласуването дружно на  ДПС и Демократична България на Изборния кодекс “, попита риторично той и добави, че реформаторското болшинство беше ясно отчетливо при избора на ръководител на Народно събрание.

Според него идеологемата на опълчване не разреши да се осъществя капацитетът на болшинство от 135 гласа, които можеха да извършат измененията:

„ Никога не е бил подложен въпросът за съдружно държавно управление. Има разнообразни степени на държавна поддръжка, както и има опция болшинствата да се търсят по разнообразни политики за промяна на модела “, изясни Карадимов.

Той счита, че с приемането на мандата Българска социалистическа партия има потребен ход и той се показва в отстояване на политиките, които партията е имала в предишния парламент, в предизборната акция, както и в този момент. Българска социалистическа партия има ясна стратегия и краткосрочни ограничения, които са жизнеспасяващи. Тя може да ги сложи на масата на договарянията и да изиска поддръжка за тези ограничения. Ако бъде отказано, то тогава би трябвало да върне мандата, е мнението на анализатора.

По думите му първият политически въпрос е каква ще е формулата на този кабинет, а съгласно неговата формула ще се търсят и участниците в него. Освен това, счита той, има разлика сред държавно управление на Българска социалистическа партия и държавно управление с мандата на Българска социалистическа партия.

Позицията на специалиста е, че социалистите би трябвало да поканят на диалози всички партии като се изключи ГЕРБ. 

„ Ако другите откажат, тогава отговорността ще бъде на този, който отхвърля да договаря с Българска социалистическа партия “, заключи той.

Неговата прогноза е, че въпреки всичко възможностите за сформиране на кабинет в това Народно заседание са минимални и 99 % отиваме на нови избори

Преди разпускането на Народното събрание държавното управление в оставка би трябвало да бъде задължено да внесе актуализация на бюджета, тъй като ситуацията ще стане трагично, сподели още Росен Карадимов.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР