На 5 декември православната църква чества Свети Сава Освещени, построил

...
На 5 декември православната църква чества Свети Сава Освещени, построил
Коментари Харесай

Православната църква почита св. Сава Освещени

На 5 декември православната черква празнува Свети Сава Освещени, построил в края на живота си голям брой манастири и лечебни заведения.

Син на благороден жанр на 18 години става духовник и по-късно аскет в пустинните местности край река Йордан. Свети Сава дава цялото си завещание за построяването на странноприемници, лечебни заведения и един манастир до град Йерусалим.

Интересното е, че в българските предания най-често Сава е показана като светица - настойничка на чумата. Българинът счита, че тя е сестра на Варвара, а неин брат е св. Никола, чиито празник се отбелязва ден по-късно - на 6 декември. В някои места празнуват празника като на светец - мъж, настойник на вълците (вълчи пастир).

Обредните практики са сходни като тези за Св. Варвара, тъй като двете сестри приготвят всичко за деня на брат им Никола. “Варвара вари, Сава пече, Никола иде с огромната лъжица и посетители гощава. ” - споделя националната приказка.

Сава е свързан/а и с плодовитостта, по тази причина на този ден бездетните булки изпълнявали обред, дружно с най-старата жена в дома.

На Савинден се приготвя Никулденската софра, а на някои места подготвят в чест на мъртвите варено жито и го раздават на гробищата за помен.

Имен ден честват: Сава, Савка, Савина, Владислава, Владислава, Славка, Славчо, Съби, Десислава, Десислав.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР