На 5 август в Созопол започва Международния фестивал за куклен

...
На 5 август в Созопол започва Международния фестивал за куклен
Коментари Харесай

Започва фестивалът за куклен и площаден театър "Арлекино и Марионета"



На 5 август в Созопол стартира Международния фестивал за куклен и булеварден спектакъл " Арлекино и Марионета “.

Фестивалът ще показа българските и европейски постижения в региона на професионалното куклено изкуство и площадния спектакъл.

На него ще намерите: Ателие за направата на маски, галерия с илюстрации на детски приказки, илюзии, куклени спектакли и фестивално шествие.

Темата разяснява в “Нашият ден “ Мариета Василева , режисьор, основател на театрална къща “Мариета и Марионета “ и уредник на интернационалния фестивал за куклен и булеварден спектакъл “Арлекино и Марионета “.

“ Това ще бъде третото издание на Международния фестивал за куклен и булеварден спектакъл “Арлекино и Марионета “, проведен от Театрална къща “Мариета и Марионета “ със съорганизатор Община Созопол и с поддръжката на Министерство на културата, Национален фонд “Култура “ и други наши съидейници и другари.



Програмата ще бъде открита на следващия ден вечер с зрелище на спектакъл “Сириус “ и ще продължи с още 14 спектакъла. В програмата има два спектакъла на задгранични театри. “

Темата разяснява в “Нашият ден “ Карло Бозо , емблематичен режисьор, продуцент и учител. Той е основателят на “Отело – трагикомедия дел’Арте “. И е създател с над 2000 представления на свои спектакли в разнообразни театри по целия свят. “.

“Запознах се с Мариета на фестивала в Авиньон през 2018 година След това дружно участвахме в едно образование по комедия дел’ Арте в нашата академия във Версай.

След това си пожелахме да създадем един фестивал, в който да обединим традицията на комедия дел’Арте и кукления спектакъл – първият подобен в Европа.

Мариета ми сподели една фотография на нейната къща в Созопол. Видях Созопол и си споделих – там би трябвало да създадем фестивал.

Комедия дел’Арте

Основната тематика на този род е конфликтът сред тематиката за любовта към властта и силата на любовта. Любовта, която побеждава.

Обърнах се към показване на Шекспир, тъй като той е склонен с мен.

Повече за Фестивала можете да чуете от диалога в звуковия файл.
Снимки: zavedime.net,
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР