На 5 април тази година външнополитическият съветник на премиера изпрати

...
На 5 април тази година външнополитическият съветник на премиера изпрати
Коментари Харесай

Генчовска: Ревизия за позицията ни за РСМ бе изпратена от съветник на премиера НА ЖИВО

" На 5 април тази година външнополитическият консултант на премиера изпрати собствен план на актуализация на рамковата позиция. Съдържанието му обаче по-скоро допуска проверка на българската национална позиция. В тази нова рамкова позиция (проект) не попада българската позиция по така наречен македонски език. Изискването за европейски гаранции за осъществяване на контракта от 2017 година става несъстоятелно. На процедура в този план са обединени частични хрумвания на външно министерство за използване на двустранния контракт, само че без да има явен механизъм в преговорната рамка за осъществяване на контракта. Външно министерство реши, че няма по какъв начин да има бележки по документ, който изначално и напълно е неправилен и го отхвърли като опция ". Това съобщи външният министръ в оставка Теодора Генчовска по време на чуването й в Народното събрание по тематиката за Северна Македония.



Първоначално депутатите взеха решение чуването на Генчовска да се организира на закрито съвещание, само че половин час по-късно стана ясно, че процедурата ще бъде на открита. Обяви го ръководителят на ПГ на Политическа партия Андрей Гюров. " Предложението беше това чуване да се организира при закрити врата. То не беше подкрепено от залата. Нека всички жители и хора, които се интересуват от това каква е тематиката за Северна Македония, да чуят какво има да каже Министерство на външните работи ", съобщи той.

Депутатите поддържаха настояването на Има Такъв Народ в пленарната зала да бъде разисквана първо актуализацията на бюджета на Държавното публично обезпечаване и по-късно - на Здравната каса.

В зала ръководителят на Народно събрание Никола Минчев разгласи, че петимата депутати, които напуснаха Има Такъв Народ - Николай Радулов, Георги Георгиев, Светлин Стоянов, Деян Петков и Иво Атанасов, към този момент публично са самостоятелни. С това се приключва и предварително участието им в непрекъснатите парламентарни комисии.

В началото на пленарния ден беше признато и предлагането на ГЕРБ за чуване на министрите на защитата и на вътрешните работи Драгомир Заков и Бойко Рашков за самолета, който наруши българското въздушно пространство на 8 юни. Процедурата ще е точка първа за петък.

Мнозинството отхвърли настояването на ГЕРБ, подкрепено и от Движение за права и свободи, в седмичната стратегия, като точка втора, да бъде включен законопроекта на Българска социалистическа партия за промени в Изборния кодекс, които плануват българските жители да могат да гласоподават и с хартиени бюлетини, а освен с машини. Десислава Атанасова от ГЕРБ акцентира, че това е навременно разискване, а водачът на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ съобщи, че по този начин или другояче „ избори ще има и този законопроект е доста значим “. Председателят на Народно събрание Никола Минчев не подложи настояването на гласоподаване с аргумента, че законопроектът не е разискван в Правната комисия и няма направен отчет.

Председателят на парламентарната група на Българска социалистическа партия Георги Свиленски изиска точката да не бъде включвана и се обърна към Десислава Атанасова с думите: " Престанете да интригантствате в обединението ".
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР