На 4 юни 1989 г. Лех Качински е избран за

...
На 4 юни 1989 г. Лех Качински е избран за
Коментари Харесай

Президентът на Полша Лех Качински загива в самолетна катастрофа

На 4 юни 1989 година Лех Качински е определен за сенатор от Гдански огръг. На 14 февруари 1992 година става ръководител на Висшата камара за надзор, като активността му мощно покачва публичното доверие към тази институция. В същото време членува в Административния съвет към Международната организация на труда на Организация на обединените нации.
През 2001 година братята основават партия „ Право и правдивост “ (ПиС). Лех Качински е ръководител на партията от 2001 до 2003 година, а негов правоприемник става брат му, Ярослав Качински. На изборите през 2001 и двамата влизат в Народното събрание.
През 2002 година Лех е определен за кмет на Варшава с огромна преднина. Основни насоки в неговата политика са битката с корупцията и грижата за сигурността на жителите. Кръщава една от улиците във Варшава на името на чеченския сепаратист и пръв президент Джохар Дудаев, което провокира гнева на Москва. По време на неговия мандат и с дейната му поддръжка е открит Музеят на Варшавското въстание.
През 2004 и 2005 година Качински не разрешава гей парадите във Варшава, като акцентира, че липсват задоволително аргументи за това, както и че сходен церемониал ще насърчи „ хомосексуалния жанр на живот “. През 2004 година неговите съперници дефинират дейностите му като неконституционни и той неведнъж е подложен на критика от администрацията на Мазовецко войводство, която публично управлява кмета на Варшава. През 2005 година той позволява контра-демонстрация, наречена „ Парад на нормалността “
През 2007 година Полша, на която президент е Лех Качински, е открита за отговорна от Европейския съд по правата на индивида по нарушение на „ свободата на събранията и сдруженията “ според Член 11 от Европейската спогодба за правата на индивида.
На 23 октомври 2005 година Лех Качински печели изборите за президент на Република Полша. Външната политика, която води като държавен глава, е ориентирана към усилване на позициите на страната в интернационален проект. Отдава огромно значение на съдействието със Съединени американски щати, поддържа участието на Грузия и Украйна в НАТО. Учредява ордена Военен кръст, връчван за заслуги в битката с тероризма.
На 10 април 2010 година умира дружно със брачната половинка си Мария Качинска в самолетна злополука край Смоленск. Самолетът Ту-154, с който пътува държавната делегация за церемонията по случай 70-годишнината от Катинските разстрели, се разрушава при опит за приземяване на летище в Западна Русия. Оцелели от злополуката няма.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР