На 4 септември 1974 г. е пуснат в действие първият

...
На 4 септември 1974 г. е пуснат в действие първият
Коментари Харесай

На 4 септември 1974 г. започва работа първата атомна централа на България

На 4 септември 1974 година е пуснат в деяние първият реактор на АЕЦ " Козлодуй ".
Атомната електроцентрала “Козлодуй ” е първата атомна централа в България и в Югоизточна Европа.
Началото на българската нуклеарна енергетика се слага на 15 юли 1966 година с подписването на конвенция за съдействие сред България и тогавашния Съветски съюз за построяването на атомна електроцентрала. След обстоен технико-икономически разбор площадката за градеж е определена на р. Дунав, наоколо до гр. Козлодуй.
АЕЦ " Козлодуй " ЕАД се намира на 200 км северно от българската столица София и на 5 км източно от град Козлодуй, на брега на река Дунав.
Производствените уреди и спомагателните обекти на централата са ситуирани на повърхност от към 1000 декара. Към инфраструктурата на АЕЦ " Козлодуй " се включва и лична брегова помпена станция и канали за техническо водоснабдяване, с които общата територия на атомната централа възлиза на 4 471 декара.
Проектите за централата са направени взаимно от “Топлоелектропроект ” – Москва, и “Енергопроект ” – София. Основното съоръжение е доставено от Съветския съюз, а обособени уреди – от тогавашните Германска демократична република, Чехословакия и Унгария. Първата копка за градежа на АЕЦ “Козлодуй ” е направена на 14 октомври 1969 година През месец април 1970 година стартират широкомащабни строителни действия за построяването на уникaлното и до през днешния ден за страната ни оборудване, в което вземат участие над 100 хиляди строители и монтажници.
На площадката на централата са осъществени няколко напълно български плана, които се внедряват за първи път в международната процедура при строителството на атомни електроцентрали. Някои от тези механически решения, са обилни инженерни достижения, към които демонстрират огромен интерес и експерти от други страни.
На 6 април 1970 година стартира построяването на основния корпус на АЕЦ “Козлодуй ” с дължина 240 м, широчина 105 м и височина 40 м. В него са ситуирани реакторната зала, машинното поделение, вентилационният център и електрическите устройства на 440-мегаватовите блокове. През юни 1972 година от Съветския съюз идва първият реактор, а на 20 ноември същата година той е спуснат в шахтата си.
Въвеждането в употреба на първия нуклеарен енергиен блок на АЕЦ „ Козлодуй ” през 1974 година записва значимо национално достижение в актуалната история на страната – началото на нуклеарната енергетика освен в България, а и в Югоизточна Европа.
Изграждането и въвеждането в употреба на нуклеарните мощности на българската атомна електроцентрала се реализира на три стадия:

І стадий: 1970 – 1975 година Изграждане и пуск на 1 и 2 блок с водо-водни реактори ВВЕР-440, модел В-230, с два самостоятелни канала на системите за сигурност.
Пуск на 1 блок: 1974 година
Пуск на 2 блок: 1975 година

ІІ стадий: 1973 – 1982 година Изграждане и пуск на 3 и 4 блок с водо-водни реактори ВВЕР-440, модернизиран модел В-230 с трикратна сдържаност на системите за сигурност.
Пуск на 3 блок: 1980 година
Пуск на 4 блок: 1982 година

ІІІ стадий: 1980 – 1991 година Изграждане и пуск на 5 и 6 блок с реактори ВВЕР-1000, модел В-320 с херметична защитна обвивка, трикратна сдържаност на системите за сигурност.
Пуск на 5 блок: 1987 година
Пуск на 6 блок: 1991 година

В осъществяване на уговорките, поети от България по отношение на присъединението на страната към Европейския съюз, в края на 2002 година е прекъсната употребата на 1 и 2 блок, а в края на 2006 година – на 3 и 4 блок.
С Решение на Министерския съвет от 20.12.2008 година, 1 и 2 блок бяха оповестени за уреди за ръководство на радиоактивни боклуци (РАО), като дружно с нужното движимо имущество бяха предоставени на Държавно дружество “РАО ” (ДП РАО). Решението дефинира “АЕЦ Козлодуй ” ЕАД да продължи да експлоатира тези блокове в сходство с получените лицензии за употреба в положение “Е ” (без произвеждане на електро и/или топлинна сила със предпазване на отработеното нуклеарно гориво в приреакторния басейн) до приемането на съответните лицензии от Директива за птиците РАО.
На 18.10. 2010 година АЯР издаде лицензии на Директива за птиците РАО за употреба на 1 и 2 блок като уреди за ръководство на радиоактивни боклуци, които подлежат на извеждане от употреба, и приключи лицензиите на АЕЦ “Козлодуй ” за употреба на първите два блока в експлоатационен режим – положение “Е ”.
3 и 4 блок бяха оповестени за уреди за ръководство на радиоактивни боклуци, които подлежат на извеждане от употреба, с Решение на Министерския съвет от 19.12.2012 година Със същото решение двата блока с нужното движимо и недвижимо имущество бяха предоставени за ръководство на Държавно дружество “РАО ”. До приемането на нужните лицензии от Директива за птиците РАО, “АЕЦ Козлодуй ” ЕАД продължава да експлоатира 3 и 4 блок в осъществяване на настоящите лицензии за употреба в режим “Е ”.
На 25.02.2013 година АЯР издаде лицензии на Директива за птиците РАО за употреба на 3 и 4 блок като уреди за ръководство на радиоактивни боклуци, които подлежат на извеждане от употреба. Във връзка с издаването на новите лицензии на Директива за птиците РАО бяха прекъснати лицензиите на „ АЕЦ Козлодуй ” ЕАД за употреба на 3 и 4 блок в експлоатационен режим – положение “Е ”.
Нов стадий в развиването на атомната централа стартира с сполучливата реализация на стратегическия за националната енергетика Проект за продължение на периода на употреба на пети и шести блок. С осъществяването на плана е обоснована опцията за дълготрайна работа на нуклеарните мощности – за пети блок до 2047 година, а за шести – до 2051 година През 2017 година Агенцията за нуклеарно контролиране (АЯР) възобнови лицензията за употреба на пети блок за 10 години. Лицензията на шести блок за идващия 10-годишен интервал бе възобновена през 2019 година Това е оптималният период според националното законодателство. След приключването му следва атомната централа да кандидатства за продължение на лицензиите на блоковете.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР