На 4 октомври се навършват 118 години от рождението на

...
На 4 октомври се навършват 118 години от рождението на
Коментари Харесай

Д-р Венелин Тодоров е носителят на голямата Награда „Джон Атанасов“ за 2021 година

На 4 октомври се навършват 118 години от рождението на Джон Атанасов, българският откривател, основал един от първите електронни цифрови компютри. На негово име е учредена самодейността премия " Джон Атанасов ". Престижните оценки са за изявени в международен мащаб млади български учени, постигнали изключителни резултати в региона на компютърните науки и технологиите. Президентът Румен Радев връчи оценките на лауреатите в другите категории на гала на „ Дондуков “ 2. 
" Вече 19-та година президентството е естрада на вашите върхови достижения като млади учени и на забележителните успехи  на нашите възпитаници в олимпиадите по информатика и осведомителни технологии. От самото основаване на състезанието през 2003 година до момента всички тези младежи са персони към този момент със забележителни кариери. Като президент на Република Българи аз се гордея с техните достижения и с обстоятелството, че доста от тях управляват научни лаборатории, звена в едни от най-престижните университети в света - факт, с който би трябвало да се гордеем всички. И освен това- техните достижения са добре известни измежду научния хайлайф в света. И те се ползват в едни от най-развитите страни, тъй като водят до върхови резултати в разнообразни значими области - науката, образованието, стопанската система, медицината, сигурността на информацията. Вие ни давате с вашите достижения убеденост, че България има бъдеще като съвременна европейска страна “, сподели Румен Радев.

 Президентът Румен Радев връчи награди на името на Джон Атанасов Снимка: Президентство

Носител на огромната премия „ Джон Атанасов “ за тази година е 34 годишният лекар по математика Венелин Тодоров, който работи в България в Института по осведомителни и информационни технологии на Българската академия на науките. 

" Огромна привилегия за мен като приключил и работещ в България е да получа тази премия, тъй като разбрах, че аз съм вторият работещ в България и приключил тук, който я получава. Всички останали участници работят в чужбина. За мен това е самопризнание и за българската просвета ", сподели за БНР Венелин Тодоров.

Основните достижения на Венелин Тодоров са свързани със основаването на високоефективни подходи за оптимизация на логаритми и моделиране на комплицирани системи. Разработените от учения логаритми намират приложение при моделиране на невронните мрежи в изкуствения разсъдък, киберсигурността, високопроизводителните пресмятания в квантовата механика и финансовата математика. 

" Квантовите компютри е хубавото, че те могат да правят доста по-бързо изчисленията и това като се внедри има такава точка по стратегия " Цифрова Европа ", съгласно която до 2030 година Европа би трябвало да разполага с периферни и неутрални клъстерни възела и да разполага с първия си квантов компютър . Това ще подкрепи постигането на една от задачите по тази стратегия "

Разработките на Венелин Тодоров се употребяват с триумф при правенето на по-точни прогнози при атмосферни процеси при транспорт на нездравословни излъчвания, за въздействието върху човешкото здраве, стабилно земеделие и екология: 

Младият академик ще остане да работи в България.

" Надявам се тук да остана, средата е добра. Искам тук да остана ".

 Президентът Румен Радев връчи награди на името на Джон Атанасов Снимка: Президентство

Целия репортаж можете да чуете в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР