На 4 октомври е роден един от най-популярните актьори на

...
На 4 октомври е роден един от най-популярните актьори на
Коментари Харесай

95 г. от рождението на незабравимия Георги Георгиев - Гец



На 4 октомври е роден един от най-популярните артисти на предишния век – Георги Георгиев – Гец, прочут с функциите си в киното, Народния спектакъл и на дребния екран.

Винаги ще остане в историята като актьорът, който можеше да изиграе комедията и нещастието на живота.  Той е многопластов, органически и предан на работата.



Гец е притежател на голям брой награди, измежду които са премиите на Варненския и Московския кинофестивал за ролята си в “Селянинът с колелото “.

Голяма премия “Златна роза “ за кино лентата “Осмият “. Орден “Кирил и Методий “ първа степен и огромна премия “Златна камера “ на Съюза на българските кино дейци за повсеместен принос в развиване на българското кино.

Прякора „ Гец “ придобива от сътрудника си Димитър Бочев, защото в родния му край (с. Войнягово, Карловско) по този начин наричали мъжете с името Георги.

В биографичния разказ за артиста “Книга за Гец “ неговата брачна половинка го разказва по този начин:

“Той беше неподражаема и спорна персона – и съдбоносен, и неуверен, и напорист, и нерешителен. Колкото пореден в специалността си, толкоз безреден и нехаен в всекидневието си. Имаше обаче полезности, на които държеше непоколебимо и с възрожденска пристрастеност. Не на лъжата, не на лицемерието, не на подлостта и ударите под кръста. “

 Георги Георгиев - Гец и Иван Иванов в „ Стената “, 1984 година, реж. Емил Цанев.

Получава инсулт по време на зрелище на пиесата „ Ню Йорк, хотел „ Плаза “ в гр. Стара Загора на 9 април 1996 година Закаран е в локалната болница. Състоянието му се утежнява, изпада в кома. След 3 дни го оперират в София, само че се оказва прекомерно късно. Гец умира на 2 септември 1996 година, без да пристигна в схващане.

В звуковия файл можете да чуете по какъв начин самият Георги Георгиев – Гец разказва себе си.

Снимки: bulpedia.com, Facebook
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР