На 4 март почитаме паметта на преподобния Герасим, който прекарал

...
На 4 март почитаме паметта на преподобния Герасим, който прекарал
Коментари Харесай

Днес празнуват хората с това специално име

На 4 март почитаме паметта на преподобния Герасим , който прекарал огромна част от своя живот в пустинята.

Понеже бил извънредно религиозен, набожен и правоверен човек, към него се събрали и други вярващи и по този начин образували християнско приятелство.

По-късно издигнали и дребен манастир, в който живеели сговорно.

След известно време в Йерусалим дошъл един духовник, който бил захласнат от Сатаната и почнал де сее интриги сред братята монаси и измежду християните отвън манастира.

Той съумял да обсеби с неговото обучение царят и царицата Теодосий младши и Евдокия, а след тях съумял с ловкост да смъкна патриарха Ювеналий и да заеме неговото място.

После хитрият Теодосий почнал да насажда ненавист и да сее лъжеучения.

В първия миг и преподобният Герасим тръгнал по неприятния път, само че скоро се осъзнал и потърсил препоръки от Свети Евтимий Велики, който разобличил неверните изказвания.

След този спешен миг, животът на братството в манастира на преподобния Герасим траял обикновено, само че той претендирал голяма дисциплинираност и посветеност в Бога от своите монаси.

Случило се един ден да откри ранен лъв, който излекувал и от оня миг дивият звяр станал домакински любим на преподобния Гарасим.

На 4 март 475 година преподобният Герасим доближава до напреднала възраст и предава Богу дух. Когато бил заровен, правилният лъв останал до гроба и там скоро умрял от тъга по своя собственик.

Докато преподобният Герасим бил лоялен духовник, Господ му дал способността да получава видения. Едното от тях било обвързвано с умрелия Свети Василий Велики, към който преподобният Герасим изпитвал голямо почитание и се обърнал за помощ.

Във видението ангели носели душата на Свети Василий Велики към Царството Небесно. Тогава преподобният Герасим схванал, че светият отец е умрял и по този начин отпътувал за неговото заравяне.

 кон Unsplash
Източник: edna.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР