На 4 февруари 2004 г. харвардския студент Марк Зукърбърг създава

...
На 4 февруари 2004 г. харвардския студент Марк Зукърбърг създава
Коментари Харесай

Facebook стана на 20 години

На 4 февруари 2004 година харвардския студент Марк Зукърбърг основава в общежитието си уеб страницата thefacebook.com - уебсайт, който стартира просто като справочник с профили на студентите. Колегите на Зукърбърг могат да споделят персонална информация, да качват снимки, да споделят в кои клубове членуват и какви класове посещават. 

Само след месец уеб сайтът е наличен и за студенти в Колумбия, Стафорд и Йейл. След година става наличен и за възпитаници в цялата страна, а през 2006 година излиза отвън образователните заведения. През 2007 година уеб сайтът, към този момент с домейна facebook.com, е в топ 100 уеб платформи в света - и се прави оценка на 15 милиарда $.

Днес уеб сайтът има над 3 милиарда дейни месечни консуматори, а Марк Зукърбърг е основен изпълнителен шеф на майчината компания Meta, притежател и на редица други известни обществени мрежи и услуги - Instagram, WhatsApp, Messenger, Threads. Фейсбук.com е третият най-посещават уебсайт в света.

За тези две десетилетия обществената мрежа промени метода, по който хората поддържат връзка, работят, основават бизнес, четат вести.

За положително или неприятно, платформата на Зукърбърг е мястото, в което голяма част от хората по света намират нужната им информация.

В средата на м.г. институтът „ Ройтерс “ за проучване на журналистиката публикува отчет, съгласно който като главен източник на вести - 76% от интервюираните българи са показали онлайн източници, в това число обществените медии, 63% употребяват малките екрани и едвам 12% - печатните медии.

При обществените медии най-популярен е Фейсбук, като 64% от интервюираните ни сънародници го употребяват за вести, а 77% - „ на общо съображение “.

Това промени и публицистиката - голям брой консуматори освен употребяват, само че и основават наличие. Развитието на обществените платформи доуби загиващите печатни медии, само че стартира да измества и професионалната публицистика във всичките й форми. Това демократизира достъпа до информация, само че и улесни разпространението на дезинформация. 

Фейсбук и другите платформи трансформираха и политиката - в някои страни те дадоха поле за съгласуваност сред жителите, борещи се против властнически режими. На доста места обаче дадоха платформа на политиците, с която да заобикалят въпросите на публицисти и да поддържат връзка непосредствено с гласоподавателите.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР