На 4 декември почитаме паметта на света великомъченица Варвара и

...
На 4 декември почитаме паметта на света великомъченица Варвара и
Коментари Харесай

Празник е! Кой има имен ден

На 4 декември почитаме паметта на света великомъченица Варвара и на свети Йоан Дамаскин.

Света Варвара живяла в Египет по времето на император Максимиан (286-305 г.).

Баща ѝ бил богохулник, изтъкнат гражданин на Илиопол. Заради невероятната хубост на Варвара той я държал заключена в кула, с цел да поддържа връзка единствено с определени хора. Но измежду девойките, които й прислужвали, имало и една християнка. Тя срещнала Варвара с вярата в Триединния Бог и с учението на Иисус Христос, въплътения Божи Син. И когато в Илиопол пристигнал от Александрия християнски духовник, той я подготвил да одобри свето кръщение и я кръстил.

Но щом бащата научил, че щерка му е станала християнка, ужасно се разгневил и изискал да я убие.

Девойката избягала в пустинно място, татко й обаче съумял да я залови и я предал на шефа с обвиняването, че е християнка. На разпита Варвара изповядала вярата си в Христос. След ужасни мъчения била наказана на гибел и заклана от личния й татко. Местни християни скрито погребали великомъченицата с чест. По-късно мощите й били пренесени в Цариград, а когато кръстоносците завладяли града, ги пренесли във Венеция.

Свети Йоан Дамаскин е роден в Дамаск, Сирия, в края на VII век.

Баща му Сергий бил върховен чиновник при арабския халиф, а преподавател му бил ученият духовник Козма от Сицилия. Йоан и неговият доведен брат Козма (Маюмски) получили чудесно обучение. След гибелта на татко си Йоан бил назначен за първи консултант на халифа, само че напуснал поста и дружно с брат си Козма отишъл в Йерусалим.

Там станал духовник в манастира " Св. Сава ", където останал до края на живота си.

Взел ефективно присъединяване в отбраната на иконопочитанието против иконоборците. Прекарал десетилетия в писане на скъпи богословски писания и църковни химни, които и през днешния ден се пеят по целия свят в гръцкия прототип или в превод. Автор е на октоиха (осмогласника) и на прелестни песни в чест на света Богородица.

Имен ден през днешния ден честват всички, носещи имената Варвара, Варвадран, Варя, Варадин.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР