На 32 ден от конституирането на 49-ото Народно събрание, то

...
На 32 ден от конституирането на 49-ото Народно събрание, то
Коментари Харесай

Кой е Стою Стоев - новият председател на правната комисия в парламента

На 32 ден от конституирането на 49-ото Народно заседание, то към този момент си има ръководител на най-важната комисия - тази по правни въпроси. Начело депутатите избраха 30-годишния юрист от " Продължаваме промяната " - " Демократична България " Стою Стоев.

Стоев е народен представител в последните 3 Народното събрание от Политическа партия от листата в Пловдив-област. Самият той е роден в Пловдив през 1992 година

Вписан е като юрист през 2021 година в Софийската адвокатска гилдия. Семейната му история е забавна - той е наследник на Теодор Стоев - също юрист с дългогодишна процедура и част от адвокатско сдружение „ Стоев, Стоев и сътрудници “. Управляващ съучастник е бащата, а до октомври 2022 година в екипа на сдружението е някогашният министър на правораздаването от Национална движение „Симеон Втори" Антон Станков. По време на ръководството на Национална движение „Симеон Втори" Теодор Стоев е отпред на Надзорния съвет на Агенцията за приватизация.

Декларацията на Стою Стоев за гласност на имуществото на лица на висши длъжности, каквито са депутатите, не дава доста информация - единствено че той употребява непознат автомобил - " Мерцедес ", по силата на контракт от 2016 година Няма спестявания, нито заеми и отговорности, нито парцели, добити през 2021 година - за когато е последният оповестен от КПКОНПИ документ в регистъра. Годишните му приходи са към 22 000 лева, излиза наяве още от документа.

В партийната биография на Стою Стоев на страницата на " Продължаваме промяната " написа, че е създател и съвносител на законопроекти като този за противопоставяне на корупцията, за отбрана на лицата, подаващи сигнали или обществено оповестяващи информация за нарушавания, за устройство на Черноморското крайбрежие, с които се цели запазване на Българското Черноморие и други

Младият депутат е взел участие и в екипа, изготвил законодателната стратегия на Политическа партия, която трябваше да послужи като основа за реализация на постоянно държавно управление с министър председател акад. Николай Денков в 48-ото Народно събрание. Преговаряше и за законодателна рамка в сегашния парламент.

По силата на така наречен " джентълменско съглашение " сред ПП-ДБ и ГЕРБ от началото на мандата, концепцията е той да остане ръководител на правната парламентарна комисия към 3 месеца. Същото важи и за определения с гласовете на двете партии ръководител на Народното събрание Росен Желязков от ГЕРБ. Дали въпросното съглашение ще продължи да е в действие, откакто ПП-ДБ отхвърлиха поддръжка за държавно управление с мандата на ГЕРБ и в случай че актуалният парламент не бъде разхлабен поради липса на постоянно държавно управление - следва да се разбере.

·
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР