На 31 юли през 1944 г. е роден Робърт Мертън

...
На 31 юли през 1944 г. е роден Робърт Мертън
Коментари Харесай

Робърт Мертън е с Нобел за математическия модел на пазара на опции, свързани с пазара на акции

На 31 юли през 1944 година е роден Робърт Мертън (Robert Merton), американски икономист, работил в региона на финансите, академични учител и Нобелов лауреат за стопанска система.

В началото на 70-те години на предишния век дружно с Фишер Блек и Майрън Шолс, той е измежду основателите на математически модел на пазара на варианти, свързани с пазара на акции. А през 1997-а той получава, дружно с Майрън Шолс, Наградата за стопански науки на Шведската банка в памет на Алфред Нобел.

Мертън се ражда в Ню Йорк и получава бакалавърската си степен от Факултета по инженерство и приложни науки към Колумбийския университет. След това взема степен бакалавър на науките в инженерната математика от учебното заведение за инженерство и приложна просвета на Колумбийския университет. Колумбийският университет (официално: Колумбийски университет в град Ню Йорк, Columbia University in the City of New York) е най-старото висше учебно заведение в щата Ню Йорк и петото най-старо висше образователно заведение в Съединени американски щати. Колумбийският университет управлява годишната премия за публицистика "Пулицър ".

Освен това Робърт Мертън е магистър на науките от Калифорнийския софтуерен институт (който мощно натъртва на естествените науки и инженерството), а има и докторат от Разузнавателна служба на Турция през 1970 година. Масачузетският софтуерен институт (Massachusetts Institute of Technology, по-известен със съкращението MIT). Университетът е едно от най-елитните висши учебни заведения в света в региона на техниката и технологиите.

След това Робърт Мертън преподава в Училището по мениджмънт Слоун, Разузнавателна служба на Турция до 1988-а, а по-късно се реалокира в Харвард, където е професор в учебното заведение за бизнес администрация.

Робърт Кархарт Мертън дружно с Фишер Блек и Майрън Шолс при започване на 70-те на ХХ век създават математически модел за оценяването на варианти. Мъртън разгласява публикация на тази тематика по същото време с публикуването на друга публикация, другата публикация е от Фишер Блек и Майрън Шоулс, като двете публикации стигат до същите резултати. Бидейки студент на професора от Масачузетския Институт по технологии Пол Самюелсън, оказва помощ за прибавянето на stochastic calculus във финансовата стопанска система, което разрешава държанието на на цените да бъде обяснено напълно посредством теорията на вероятностите. Работата по модела, който в този момент се прочут като Модела на Блек-Шоулс и е най-широко употребен за оценяването на варианти и всевъзможни производни финансови принадлежности е в действителност революционна. За разлика от по-късно основания биномен модел, в който се преглежда света като място в два времеви интервала (сега, утре) и въз основа на това се създава дърво с вероятности, тази доктрина предлага нещо ново - безчет доста времеви интервала сред две точки във времето. Тази доктрина предлага взор върху пазара на акции (и на практика каквото и да е друго), който е доста по-реален, което довежда до резултати, които са доста по-реални.

Морално не е изключително почтено, че името на модела изключва името на Мертън. Все отново, Мертън, дружно със Шоулс, получават Нобеловата премия за стопанска система от Банката на Швеция за тяхната революционна работа върху вариантите през 1997 година. Фишер Блак не съумява да вземе премията си поради своята гибел.

През 2002 година Мертън заема твърда позиция във връзка диспутите по отношение на включването на вариантите на акции в счетоводните отчети на корпорациите като част от заплащането на своите служащи. Съгласно съществуващите правила, вариантите на акции не е нужно да се вписват като разноски (съответно никой не го прави). Това се спряга като една от основните аргументи, поради които се появи взривът, спадът и надлежно свадите с фирмите от сферата на осведомителните технологии в края на 90-те години. Мертън е един от тези, които поддържат вписването на вариантите като разход в счетоводните отчети.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР