На 31 януари всички хартиени винетки стават невалидни. © Николай

...
На 31 януари всички хартиени винетки стават невалидни. © Николай
Коментари Харесай

Какви са новите правила за винетките

На 31 януари всички хартиени винетки стават невалидни.

© Николай Дойчинов Още по тематиката
Още пропуски и неточности излизат за пътя край Своге

Според инспекции на Института за пътна сигурност има проблеми с пътните знаци, отводняването, маркировката, парапетите и така нататък
4 сеп 2018
Пътната организация назначава още 921 чиновници и купува 53 нови коли

Значителното нарастване на щата е обвързвано с стартирането на тол-системата
3 сеп 2018
Пътната организация " нямала пропуски " в работата си по пътя в Своге

Доскорошният началник и сегашен член на УС на АПИ Дончо Атанасов не вижда виновност в органа, който заплаща и управлява пътищата в България
31 авг 2018
Фалшиви пътища, същинска гибел

Трагедията край Своге повдигна завесата при строителството на пътища у нас и това, което се разкрива, е обезпокоително
30 авг 2018 Хартиените годишни винетки, които са годни и след 31 януари 2019 година, няма да станат автоматизирано електронни, както беше заречен районният министър в оставка Николай Нанков. Няма обаче да е належащо и представянето на касова записка от закупуването на стикера при неговото дигитализиране, каквото условие бе включено в първичното предложение за промени в Закона за придвижване по пътищата.

Според признатите на второ четене текстове от Комисия по районна политика, благоустройство и локално самоуправление трансформацията на хартиените винетки в електрони ще става след подаване на заявление. Собствениците на пътни транспортни средства с маса над 3.5 тона пък още от в този момент ще би трябвало да стартират да употребяват месечни или седмични винетки, защото е планувано тол-системата за тях да проработи на 16 август 2019 година

Електронно или не напълно

В закона категорично е планувано, че всички типове хартиени винетки за всички категории пътни транспортни средства изгубват годност от 31 януари 2019 година Стикерите чиято годност изтича след 1 януари 2019 година ще могат опция да се обръщат в електронни с годност, съответстваща на тази на закупения книжен стикер. Това право може да бъде упражнено в период от 15 декември 2018 година до 31 януари 2019 година, като се подаде категорично заявление в съответните пунктове за продажба или по електронен път. В това заявление ще би трябвало да се уточни регистрационния номер и категорията на съответното транспортно средство, както и интервала на годност на хартиения винетен стикер. Освен това ще е нужна и подписана от притежателя или упълномощения ползвател декларация по пример за правота на заявените условия. Документите ще могат да бъдат подадени и от лице, упълномощено с нотариално заверено пълномощие.

Това че няма да е нужно представянето на касов бон е значително облекчение за водачите, още повече, че доста от тези бележки избледняват няколко месеца след издаването им. Но остава въпросът за какво изобщо е належащо да се подават заявки за нещо, което Агенция " Пътна инфраструктура " би следвало да може да направи и автоматизирано. При закупуването на годишни винетки наложително се показва номера на автомобила, на който ще бъде залепена и е задоволително е единствено тази база данни да бъде въведена в новата електронна система. Явно обаче начинанието не е по силите на пътната организация.

Нещо повече - с цел да се облекчат още нещата за служителите се планува издадени хартиени винетки за всички категории пътни транспортни средства да бъдат перфорирани незабавно при закупуване и да имат годност още от същия ден.

Тежкотоварния трафик ще заплаща повече

Тъй като до плануваното въвеждане на тол системата остава по-малко от година, от датата на влизане в действие на закона, Агенция " Пътна инфраструктура " ще прекрати издаването на годишни хартиени винетни стикери за транспортни средства с обща механически позволена оптималната маса над 3.5 тона. За тях ще бъдат издавани единствено месечни, седмични и дневни винетки, надлежно до 16 юли 2019 година, 9 август 2019 година и 23:59 часа на 15 август 2019 година Тези винетки обаче са доста по-скъпи от годишните.

Закупените към този момент годишни винетки също ще могат да бъдат конвертирани в електронни, само че с последна дата на годност 15 август 2019 година Предвидено е потребителите, чиито към този момент закупени годишни хартиени винетки имат годност и след тази дата да бъдат обезщетени от АПИ. Това право може да бъде упражнено при подаване на категорично заявление в период от 15 декември 2018 година до 15 декември 2019 година И обещаните текстове за коланите в рейсовете
Заради нещастието с рейса край Своге при разглеждането на законопроекта в комисията бяха включени изключителни текстове, с които се задължава оборудването на транспортни средства с колани за пасажерите. Наред с това се изисква и инсталирането на видеорегистратор, който да записва информация за придвижването по пътищата. Заложени са и санкции за неналичието на видеореистратор и седалки с колани, само че няма да има наказания за самите пасажери, които не употребяват колан.

Възможно е всички тези разпореждания да претърпят промени при гласуването им в пленарна зала, което ще се случи идната седмица.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР