На 31 януари „Българска фондова борса – София“ АД получи

...
На 31 януари „Българска фондова борса – София“ АД получи
Коментари Харесай

ЕК позволи на БФБ-София да купи енергийната борса

На 31 януари „ Българска фондова борса – София “ АД получи писмо от „ Български енергиен холдинг “ ЕАД (БЕХ), с което бе известена за публична нотификация от Европейската комисия.

Комисията показва мнение, че „ Българска фондова борса – София “ АД е подобаващ покупател за „ Българска самостоятелна енергийна борса “ ЕАД.
Причините са, че разполага с финансовите средства, експертните качества и мотивация да развива БНЕБ като самостоятелен и конкурентен енергиен пазар, също така като пазарен оператор с повече от двадесетгодишна история в поддържането и употребата на пазарна инфраструктура, БФБ разполага с опит във връзка с комерсиална платформа и IT услуги и има визия за разширението на предлаганите артикули.

Друга причина е, че Борсата е лицензирана от Комисията за финансов контрол и се подчинява на Европейското и националното законодателство в региона на финансовите пазари.

Във връзка с гореизложеното, Европейската комисия утвърждава „ Българска фондова борса – София “ АД като покупател на енергийната борса.

Предстои възнаграждение на контрактуваната първична сума и основаване на безусловна револвираща банкова гаранция за разсрочената част от покупната цена. След това акциите на „ Българската самостоятелна енергийна борса “ ЕАД ще бъдат трансферирани на „ БФБ-София “ АД, с което ще бъде финализиран процеса по продажбата.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР