На 30 юни, рождената дата на хореографа Маргарита Арнаудова, балет

...
На 30 юни, рождената дата на хореографа Маргарита Арнаудова, балет
Коментари Харесай

Балет "Арабеск" отбелязва 80-та годишнина от рождението на Маргарита Арнаудова



На 30 юни, рождената дата на хореографа Маргарита Арнаудова, балет " Арабеск " ще сервира на феновете спектакъла " Десета незавършена " по Адажиото на Густав Малер. С постановката ще бъде маркирана 80-та годишнина от рождението на Маргарита Арнаудова.

" Маргарита Арнаудова освен беше превъзходен шеф, само че Маргарита Арнаудова беше неповторим човек, човек психолог в цялостния смисъл на думата . Изключително доста ми е помогнала още в първия ми старт като балерина, като отношение, като усещане, като безусловно всичко ", сподели за БНР Теодора Стефанова, примабалерина на балет " Арабеск ".

 Снимка: Балет „ Арабеск

Стефанова заяви, че също стартира да преподава:

" Искам танцьорите да имат на първо място душа, след което да имат точност в осъществяването . Искам да се доверяват на преходите в придвижването и да имат безкрайна себеотдаденост такава, каквато беше тя. Това, на което научи и мен ".

Дъщерята на Маргарита Арнаудова Олеся Пантикина показа, че приживе майка ѝ е декларирала, че когато почине, желае да бъде изигран театър " Десета незавършена ".

" Така и стана - 1995 година солистката на този театър и на трупата Румяна Маркова направи възстановка и в този момент ми се стори, че по случай 80-годишнината е редно да го изтанцуваме още веднъж в нейна чест към този момент с друго потомство солисти и сме поканили особено като посетител в тази ситуация Никола Хаджитанев - солиста на операта. По принцип спектакълът е юридически за Бисер Деянов в ролята на създателя и ни се стори, че би трябвало танцьори от подобен диаметър да поемат щафетата, само че другояче дружно с него танцуват и нашите млади и по-утвърдени солисти на " Арабеск " Виктория Петрова, Константина Ханджиева, Таня Кацарова . Така че това е един театър, който директно я визира нея като създател “, сподели в предаването „ Графити по въздуха “ Пантикина.

 Сцена от сектакъла „ Нестинарка

Ще бъдат изиграни и други два спектакъла, основани от Маргарита Арнаудова  - " Нестинарка " и " Болеро ".

" И ми се коства, че една такава стратегия и от три разнообразни нейни спектакъла, които не са изгубили блясъка си през годините, човек може да се допре най-добре до нейната персона “.

Олеся Пантикина е довършила последния театър на майка си " Часът на кучето ".

" Ние живеехме в тази среда, ние влизахме от един неин театър в различен неин театър и за мен този жанр беше доста органически . Аз имах нейните мемоари като конструкция на спектакъла, имаше подбрана музика, което беше доста значимо. Аз имах чувство за нейния жанр, само че не във всички фрагменти съм се придържала към него ".

 Маргарита Арнаудова Снимка: Балет „ Арабеск

Повече можете да чуете в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР