На 30 юли 64 години навършва една от най-мистичните фигури

...
На 30 юли 64 години навършва една от най-мистичните фигури
Коментари Харесай

Кейт Буш, която прочу фолклора ни на Острова

На 30 юли 64 години навършва една от най-мистичните фигури освен в английската, само че и в международната музика - Кейт Буш. Тя остава в историята освен като първата солова изпълнителка, която оглавява класациите на Острова, само че и индивидът, който съумява да провокира взрив на интереса към българския фолклор.

В два от албумите си Буш кани за присъединяване трио " Българка ". Резултатът е впечатляващ - в албума The Sensual World (1989 г.) триото се включва в песните Deeper Understanding, Never Be Mine и Rocket`s Tail, като в последните две Янка Рупкина се изявява като соло вокал. По-късно в изявленията Рупкина с обич приказва за международната звезда, наричайки я Катя.

Честта да прави вокалните аранжименти на триото в тези песни получава Димитър Пенев, като Кейт е дотолкоз удовлетворена от взаимната им работа, че кани него и " Българка " за композициите The Song of Solomon, Why Should I Love You?, и You`re the One в идващия си албум - The Red Shoes (1993 г.).

" Българският " стадий е единствено един от детайлите в кариерата на Кейт Буш, към този момент на върха на нейната популярност. Началото в действителност е някъде в края на 60-те и първите години на 70-те, когато младото момиче стартира да се учи да свири на пиано. Това се получава напълно естествено, защото всички към нея са свързани с музиката, въпреки и на любителско равнище. Бащата Робърт Буш е доктор, само че в свободното си време свири на пиано. Майката Ханна нее Дали е здравна сестра, само че и практикува обичайни ирландски танци. Единият от братята й - Пади, пък е занаятчия на музикални принадлежности.

Може би

 

най-важната и решителна крачка

 

обаче дава именитият Дейвид Гилмор. Китаристът на " Пинк Флойд " получава през 1975 година демозаписи на към 50 песни на Кейт от Рики Хопър, който е общ другар и с семейството Буш. Гилмор се впечатлява дотолкоз от 16-годишното момиче, че й оказва помощ да направи доста по-професионален запис на три от композициите. Нещо повече - фамозният музикант самичък взима записите в свои ръце, като даже поема разноските.

След това към този момент е въпрос на време да излезе първият албум на Кейт - The Kick Inside (1978 г.), който бележи огромният й пробив. Само на Острова са продадени над 1 млн. копия. Дебютният сингъл Wuthering Heights пък става цялостен шлагер и обезпечава на Буш достойнството да бъде първата изпълнителка с №1 ария, която да е персонално написана.

Следват още и още сполучливи албуми и шлагери като The Man with the Child in His Eyes, Babooshka, Running Up That Hill, дуетът с Питър Гейбриъл Don`t Give Up, King of the Mountain и други

Кейт Буш става най-хубава певица за 1979 година съгласно " Ню Мюзикъл Експрес " и през 1987 година на премиите " Брит ". Има и три номинации за " Грами " (включително и за The Sensual World с трио " Българка " ).

 

Тайната на триумфа

 

се крие в магичната примес, която тя забърква от прогресив рок, артпоп, синтезатори, уърлд музика, класика, даже глем рок. Кейт съумява да съчетае всичко това в еклектичната си музика, носена като ракета от нейния грабващ и магнетичен глас. По-късно десетки реализатори и групи признават, че са черпили ентусиазъм от Буш. Сред тях са Тори Еймъс, Ани Ленъкс, Бьорк, Аланис Морисет, Флорънс Уелш от " Флорънс енд дъ машийн ", Адел, " Колдплей ", Принс, Робърт Смит от " Дъ Кюър " и още доста други.

Някъде по време и след записа на The Red Shoes обаче Кейт Буш пренарежда главно полезностите си и взема решение

 

да си вземе отмора от славата

 

За това повлияват гибелта на нейната майка през 1992 година и на китариста Алън Мърфи, който свири с нея още от 1979 година Певицата си дава 12-годишна пауза до идващия албум - Aerial (2005 г.), което не пречи той да обере лаврите на рецензията. През това време Кейт затваря персоналния си живот за медиите. Те даже стартират да я съпоставят с мистериозната героиня Мис Хавишъм от " Големите очаквания " на Чарлз Дикенс.

Певицата ражда наследник - Албърт, от връзката с китариста Дан Макинтош. Което единствено по себе си е задоволително съображение да си вземе отмора от музиката. Всъщност завръщането с Aerial е началото на нов стадий в кариерата на Кейт Буш, при който тя се засилва извънредно рядко, само че пък доста запаметяващо се. Така през 2011 година издава два албума в границите на година. В Director`s Cut тя презаписва 11 свои песни от The Sensual World и The Red Shoes - изпява вокалите отначало, а и музиката е записана отново, освен това напълно. По-късно същата година излиза и 50 Words for Snow, който получава внушителна междинна оценка от критиците (88/100). А в песента Snowed in at Wheeler Street взе участие сър Елтън Джон.

Вдъхновени от тази нейна интензивност, уредниците на летните олимпийски игри в Лондон през 2012 година канят Буш да пее на церемонията по закриването. Тя отхвърля, само че на Олимпийския стадион въпреки всичко звучи нова версия на един от нейните шлагери - Running Up That Hill. Около година по-късно певицата е удостоена със званието " Командор на Ордена на английската империя " за заслугите си към музиката.

Завръщането пред аудитория въпреки всичко се случва. През 2014 година Кейт Буш изненадващо афишира, че насрочва 15 концерта в лондонската зала " Хамърсмит Аполо ". Отзвукът е невиждан - тя не е изнасяла серия концерти от турнето си през 1979-а! Обяснява нежеланието си със боязън от полети и се появява единствено от време на време в ТВ излъчвания или пък като посетител на непознати осъществявания (за последно - на Дейвид Гилмор през 2002 година, когато изпява с него Comfortably Numb).

Затова и ползата от анонса е голям и тя прибавя още 7 спомагателни дати, а в последна сметка всички билети се разпродават единствено за 15-ина минути. Before the Dawn в действителност не е единствено концерт, а театър с артисти, кукли, танцьори, 3D анимация, илюзионисти... Участие взема и синът ѝ - Албърт Макинтош, като беквокалист и артист.

След тази паметна серия през 2014 година Буш още веднъж се отдръпва от прожекторите. Но почитателите не я не помнят. Спонтанно се ражда самодейност един път годишно хиляди нейни фенове да се облекат в алено и да възпроизведат хореографията от шлагера Wuthering Heights. Случва се годишно от 2016 до 2021 година в разнообразни точки по света.

А през тази година още веднъж се заприказва за Буш, въпреки тя да продължи да страни от публичността. Песента Running Up That Hill още веднъж устремно качи класациите и в един миг стана най-стриймваната ария във Англия и САЩ 37 години след своя пик през 1985 година Причината - шлагерът има основно място в новия сезон на сериала " Странни неща " на " Нетфликс ".

" Всичко това е доста вълнуващо! Благодаря на всички, които поддържаха песента ", разяснява Буш. Естествено - единствено документално, на персоналния си уебсайт.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР