На 3 юли 1916 г. умира Хенриета Хоуланд Гети Грийн,

...
На 3 юли 1916 г. умира Хенриета Хоуланд Гети Грийн,
Коментари Харесай

Най-големият скъперник в света

На 3 юли 1916 година умира Хенриета Хоуланд Гети Грийн, която била наричана „ вещицата от Уол Стрийт “. Нейното име е включено в „ Книгата на върховете на Гинес “ като „ Най-големият сребролюбец в света “. По времето на гибелта си Гети е най-богатата жена, чието положение е достигало 4 милиарда $. Тя имала повече от 8 хиляди имота земя, била прочут лихвар и купувала акции на компании, свързани с железопътния превоз.

Хенриета е родена през 1834 година в семейство, притежаващо положително положение за тези времена. Основният източник на приходи било китовото масло. С нейното образование бил ангажиран дядо й – Гедеон Хоуланд. Хенриета принадлежала на протестантска религиозна група от квакери, много постоянно срещана в Щатите на Нова Англия. Името „ Quaker “ идва от британското „ quake “ – трепери. Сред правилата на квакерите постоянно са били самоограничението, непретенциозността във връзка с храната и облеклата.

Когато зрението на остарелия Гедеон почнало да отслабва, седемгодишната Гети се качвала в скута му и с същински интерес четяла вестникарските известия за финансовите вести, разбирайки разликата сред акции и облигации. На 13-годишна възраст станала фамилен счетоводител.

За нейната невероятна изисканост, която се е трансформирала в извънредно сребролюбие с времето, има митове. Хенриета била много красиво момиче, само че младата дама носела една и съща износена рокля и овехтели обувки. След гибелта на майка си Гети рядко устройвала приеми. Казват, че гасяла свещите преди напускането на гостите и угарките продавала на идващия ден, салфетките  не изхвърляла, а мокрела с вода и приглаждала ъглите им, с цел да ги употребява още веднъж.

След гибелта на татко си през 1865 година Хенриета става правоприемник на впечатляващо положение от 7.5 милиона $. Точно в този миг тя среща бъдещия си брачен партньор – Едуард Грийн. В фамилията на американските членове на фамилия Грийн имало конгресмени и съдии, а родният му чичо бил кмет на Бостън. Самият Едуард, който говорел няколко езика, в това число китайски, пътувал из половината свят. В продължение на осемнадесет години той остава във Филипините, където има забележителна облага от търговията с коприна, чай, тютюн и хашиш.

Едуард подкрепил Хенриета, когато татко й умрял, а и по-късно, когато вуйна й умира. Две години по-късно Хенриета се съгласила да се омъжи за Едуард Грийн. Двамата легализирали връзката си и сключили сватбен контракт, съгласно който Едуард нямал право на нито един цент от положението на Гети. И даже когато брачният партньор й се разорил и задлъжнял, тя не му помогнала, а го прогонила.

Гети Грийн я познавали всички на Уол Стрийт. Тя нямала еднакъв в лихварството и в играта на фондовата борса: брокерите знаели, че в случай че тя купува акции на компанията на следващия ден цената на тези скъпи бумаги ще скочи. Купувайки скъпи бумаги, Гети научавала цялата вътрешна история на компанията и можела да опише за нея даже повече от притежателя й. От брака Хенриета имала две деца: Нед и Силвия, които понякога страдали от несъразмерната майчинска настойчивост. Грийн нямали дом, живели в най-евтините мотели, икономисвали от медикаменти и хранителни артикули. Хенриета съвсем в никакъв случай не сменяла облеклата и обувките си, сменяла единствено бельото, когато се превръщало в дрипи. Никога не е употребила услугите на камериерки и перачки. След като прочитала новия вестник, тя изпращала Нед да го продаде. В магазина можела да се пазари с часове за всеки цент – множеството продавачи я мразели. Поради алчността на Хенриета синът й Нед изгубил крайници си. В една от мразовитите зими му купили шейна. Момчето не можело да повярва на щастието си и незабавно избрало да се спуска от най-стръмното и рисково място. По време на едно от спусканията шейната се обърнала и момчето зле ранило крайници си. В припадък на спестовност Хенриета го завела в болничното заведение за небогати. За страдание, там всички я познавали. Лекарите отказали да оказват помощ на сина й. Тогава тя решила да го лекува сама вкъщи: в продължение на няколко години Нед страдал от ужасна болежка и по-късно се наложило да му ампутират крайници над коляното.

Застаряващата Гети в никакъв случай не я оставял страха от ликвидиране, а на посетители при дребното си познати ходела със лична храна и спиртна горелка за варене на яйца.

На 81 година умира от инфаркт. Двете й деца наследили  голямо положение – към 4 милиарда $. Нед Грийн по-късно станал прочут под прякора „ Чичо Нед “. Той вложил своя дял в добър живот, коли и софтуерни разработки. След гибелта на майка си Нед съвсем незабавно се оженил и бил удивен от автомобилната промишленост. Собственият автомобил станал една от първите придобивки на фамилията.

Източник: iskamdaznam.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР