На 3-ти март България отбелязва Националния си празник. Тази година

...
На 3-ти март България отбелязва Националния си празник. Тази година
Коментари Харесай

Анкета на Искра.бг: „За“ или „против“ веенето на руски знамена на Трети март

На 3-ти март България отбелязва Националния си празник. Тази година честваме 146 години от освобождението на страната от османско господство. По време на празничните празнувания се веят както български, по този начин и съветски флагове. По този мотив от Искра.бг организирахме онлайн анкета. Според нея поддръжката за това предложение е голяма – 80% от интервюираните показват единодушие , до момента в който 20% се опълчват на концепцията.

Този спор акцентира другите възгледи в българското общество и поражда въпроси по отношение на историческата памет, националната еднаквост и интернационалните връзки .

Един от главните причини „ за “ веенето на съветски флагове е изразяването на историческа признателност към Русия за нейната решаваща роля в освобождението на България от османско господство през Руско-турската война /1877-1878 г./. Този акт на самопризнание се възприема като жест на почитание към жертвите и саможертвата на съветския народ в името на българската независимост.

Подкрепящите акцентират смисъла на дългогодишните исторически и културни връзки сред България и Русия . Веенето на съветски флагове би могло да подчертава върху тези връзки и общата историческа орис, която свързва двете народи.

Въпреки историческата признателност доста хора показват мнение, че това с веенето на съветските флагове е с политически пристрастия . Това провокира разделения в българското общество и е възприемано като липса на взаимност с интернационалната общественост, изключително в подтекста на настоящите геополитически напрежения.

Друг постоянно изтъкван мотив „ срещу “ е, че националният празник би трябвало да се концентрира извънредно върху българската история, просвета и достижения . Веенето най-вече на български флагове би подчертало националната горделивост, автономия и еднаквост на България като страна.

Дебатът по отношение на веенето на съветски флагове по време на честванията на Трети март акцентира сложността на взаимоотношенията сред история, национална еднаквост и интернационална политика . Решението дали да се включат съветски флагове в националните празнувания би трябвало да балансира сред желанието за изложение на историческа признателност и национално единение . В последна сметка методът, по който България отбелязва своя народен празник, отразява освен нейната историческа памет, само че и устрема към бъдеще, в което уважението към предишното и отговорността към сегашното вървят ръка за ръка.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР