На 3 септември в Казанлък на откритата сцена до Тракийската

...
На 3 септември в Казанлък на откритата сцена до Тракийската
Коментари Харесай

Започват празниците в Долината на тракийските царе в Казанлък



На 3 септември в Казанлък на откритата сцена до Тракийската гробница ще има особено разкриване на празниците в Долината на тракийските царе. Ще бъде връчена премия на името на проф. Александър Фол.

Темата разяснява в “Нашият ден “ Момчил Маринов , шеф на историческия музей “Искра “.

“Празниците в Долината на тракийските царе са към този момент с 16-годишна история в Казанлък. Акцентът им е наследството на тази впечатляваща тракийска просвета, което в рамките на нашето родно място е най-добре показано точно в Розовата котловина.



Това завещание следва да се показва по атрактивен и елементарно понятен метод.

Същинската част на празниците стартира през днешния ден с трогателен обред в 20.30 часа в един емблематичен обект в Казанлък парк “Тюблето “ , където се намира и Казанлъшката тракийска гробница. Тогава ще бъде връчена и премията на името на проф. Фол. Тя се дава на учени и откриватели с огромен принос в проучването на тракийското завещание, само че и в неговото разпространение.

Следват два-три дни на извънредно наситена и разнообразна стратегия. Кулминацията ще бъде в хубавия ден на Съединението – 6 септември, понеделник. В 20.00 часа вечерта на сцената на язовир Копринка празниците приключват с танцовата драма “Неситнарка “ на Държавна опера Стара Загора.

Дните съдържат и принос към откривателите на Тракийската просвета. Днес в 17.30 в Исторически музей “Искра “ ще бъде открита представителна галерия, отдадена на царския свят Цинобър в тракийската и римската просвета.



Утре в 11.00 часа ще бъдат показани най-новите проучвания в Музея. Всички тези събития могат да се видят на страницата на Община Казанлък.

Чуйте Момчил Маринов в звуковия файл.

Снимки: Уикипедия
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР