На 3 октомври министър-председателят Бойко Борисов тържествено ще пререже лентата

...
На 3 октомври министър-председателят Бойко Борисов тържествено ще пререже лентата
Коментари Харесай

Откриваме ново ГКПП с Румъния при Кайнарджа-Липница


На 3 октомври министър-председателят Бойко Борисов тържествено ще пререже лентата и ще лисне менчето на трансграничния път Кайнарджа - Липница, заяви чудесно осведомен източник. Така междудържавната пътна артерия, издигната за 6 милиона евро и открита преди 5 години, най-сетне ще стартира да извършва функционалностите си. По всяка възможност измежду формалните посетители ще е и някогашният външен министър Соломон Паси, който се застъпваше за пътя още през 2003 година

Признак, че шосето ще проработи се появи още през прокетта, когато служебният Министерски съвет на България утвърди план на съглашение за изменение на междуправителственото съглашение с Румъния от 2012 година за откриването на нови гранично-пропускателни пунктове по държавната граница сред двете страни в точките Крушари /България/-Добромир /Румъния/ и Кайнарджа /България/-Липница /Румъния/.

Съгласно изменението двете ГКПП-та ще действат от 8:00 до 20:00 ч., а пътищата ще бъдат отворени за интернационален транспорт на хора и артикули до лимита от общо тегло 3,5 тона. Според осведомени, по този метод може би най-малко малко ще се облекчи потокът от транспортни средства, минаващ през Силистра и тормозещ популацията от съвсем година и половина.

Както нееднократно медиити писаха, скоро след рязането на лентата на правата от 17 км през 2012 година всички не помниха за него и единствено локалните поданици го употребяват, с цел да доближат до нивите и градините си или да заведат стадата на паша. " Пътят за на никое място " - по този начин назоваха добруджанци новоизграденото шосе. Вместо да свързва хората от двете страни на границата, пътят свършва до клони и ръждясали мантинели, хвърлени вместо гранична преграда. " Досега имаме единствено един асфалт до границата, с цел да можем да вървим да си гледаме нивите ", разясняват локалните поданици. Европейската инвестиция е трябвало да обезпечи освен директен достъп сред двете страни, само че и да съживи контактите край границата, посредством свободното прекосяване на хората и съживяването на един от най - изостаналите райони в страната.

Съседните общини Кайнарджа и Липница са единствено на няколко километра една от друга. От българска страна пътен сектор бе построен още преди демократичните промени в страната. По-късно концепцията за продължение на пътя бе развита от някогашния министър на външните работи Соломон Паси през 2003 година На няколко километра по суша, в Северна Добруджа, се намира и село Карван. Там към момента живеят етнически българи. Опознавателни срещи и събори са единствено две от формите, които се използваха за определяне на трайно трансгранично съдействие.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР