На 3 февруари 1967 г. ботевградчанинът Цончо Чапанов, метеоролог от

...
На 3 февруари 1967 г. ботевградчанинът Цончо Чапанов, метеоролог от
Коментари Харесай

Преди 55 г. метеорологът Цончо Чапанов става първият българин, стъпил на Антарктида

На 3 февруари 1967 година ботевградчанинът Цончо Чапанов, метеоролог от Българската академия на науките, става първият българин, стъпил на Антарктида и развял за първи път там българското знаме.

Той е включен в състава на XII Съветска антарктическа експедиция като част от интернационален екип, в който влизат също учени от Чехословакия и Съединени американски щати.

Чапанов отпътува на 19 януари със аероплан от Ленинград през Индия, Индонезия до Австралия, откъдето с ледоразбивача „ Об “ идва в руската полярна база Мирни.

" Беше доста сюрпризиран, че го утвърждават и че го изпращат на такава експедиция. Притесняваше въпреки всичко за някой неща, климатични, климатът е недопечен, тежък. Подготовката е била къса, отговорността огромна. Трудно произнасяха името му руснаците и го назоваха Оскар, това му беше прозвището. Облеклото е било ужасно тежко, обличаш споделя толкоз доста неща, ботушите, естествено при такива ниски температури. Казваше ми - температурите спадаха до -70 градуса, с маски ходихме, човек се затваря и не може да излезе дълго време. Това е обичаният ми спомен, срещата му с пингвините ", споделя преди няколко години пред Българска национална телевизия брачната половинка на Чапанов - Елена, която след 1989 година дружно със сина им емигрира в Съединени американски щати.

 Снимка: Личен архив

Българинът прави научни проучвания на тропопаузата – атмосферен пласт, ситуиран сред тропосферата и стратосферата, имащ значимо значение за сигурността на въздушните полети. Посещава полярните бази Мирни, Новолазаревская и Молодьожная. Поради рискови атмосферни условия, част от състава на Антарктическата експедиция в това число и Цончо Чапанов е заставен да се завърне на шестия месец от планувания 18-месечен престой.

В България, несъмнено, Чапанов е посрещнат като воин, той обаче счита, че би трябвало още веднъж да пътува до ледения континент и мечтае в миналото там да има българска база.

" Антарктида е един грамаден ледник , който въздейства върху развоя на климата по цялото земно кълбо. Много секрети, които ще се разкрият на Антарктида ще оказват помощ на хората да ръководят времето ", споделя в изявление за в. " Поглед " след завръщането си метеорологът.

За страдание Цончо Чапанов се разболява тежко и четири години по-късно - на 16 юни 1971 година умира от бъбречна непълнота единствено на 40-годишна възраст.

След това върху името му пада пелената на забравата.

Първата българска експедиция стъпва на Ледения континент 20 години след Чапанов - през 1987 година Тя се състои от шестима учени. Българската научна база е наименована " Климент Охридски " и се намира в Западна Антрактида. Първоначално се състои от две къщички. По-късно през 1993 г, когато българите пътуват с транспортен съд на испанска експедиция, базата е ремонтирана и къщичките стават 4. Проф. Христо Пимпирев, който е един от учредителите на Българската полярна база, споделя, че общо 29 страни ръководят Антарктида, а на България се пада една десета от това ръководство, защото има своя изследователска активност на континента.

Цончо Чапанов е роден на 9 август 1930 година в Ботевград. Завършва с отличие Ботевградската гимназия, а през 1953 година приключва физика, компетентност метеорология. От 1957 година е теоретичен помощник, началник на лаборатория по радиосондажи към Централното ръководство на хидрометеорологичната работа (ХМС) при Българска академия на науките.

С Указ на президента от 31 май 2016 година на името на първия български полярник на Антарктическия полуостров в Антарктида е наименуван връх Цончо Чапанов.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР