На 3 август правителството на Боливарска република Венецуела официално подаде

...
На 3 август правителството на Боливарска република Венецуела официално подаде
Коментари Харесай

БРИКС: Още една държава официално поиска да се присъедини

На 3 август държавното управление на Боливарска република Венецуела публично подаде молба за участие в алианса БРИКС.

Този ход е подбуден от желанието на страната да откри способи да избегне глобите, наложени от Съединените щати, като в същото време укрепи многостранните си връзки.

Целта е да се проучат различни платежни механизми, защото държавното управление на Мадуро продължава да бъде обект на наказания, които лимитираха потреблението на щатския $ и обичайните интернационалните банки заради продължаващите наказания против венецуелските държавни институции от страна на Вашингтон.

Едновременно с това Венецуела се стреми да разшири енергийните и петролните си съглашения с страните членки на БРИКС. Това разширение беше ориентирано към облекчаване на възходящото търсене на сила в страни като Индия и Китай.

Тя се стреми също по този начин да се възползва от прехода към възобновими енергийни източници в страни като Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства, които също като Венецуела са членове на ОПЕК.

Очаква се приемането на Венецуела в блока БРИКС да получи поддръжка от страни като Бразилия, както и поддръжка от Русия и Китай. Мнозина смятаха, че тази поддръжка може да даде на Каракас благоприятни условия за усилване на икономическите връзки и за привличане на частни вложения от страните от БРИКС.

Целта е също по този начин да се насърчи потреблението на различни разплащателни механизми, макар че щатският $ продължава да господства при транзакциите в локална валута, макар напъните на държавното управление на Мадуро да насърчи потреблението на боливара и еврото.

Друг аспект, който би трябвало да се следи от близко, е дали Венецуела ще предложи основаването на боен съюз сред членовете на БРИКС, сходен на Шанхайската организация за съдействие, като контраст на упоритостите на НАТО. Това основание произтича от възприеманите закани от страна на Вашингтон и възходящите военни партньорства на Венецуела с страни като Иран.

С евентуалното включване на Венецуела в блока на БРИКС тя ще получи експозиция към най-големите петролни ресурси в света, обилни ресурси от природен газ и стратегически значима позиция на входа към Южна Америка. Докато Каракас и Вашингтон предприемаха стъпки за нормализиране на взаимоотношенията си, свързани с петрола, Венецуела също по този начин се стреми да се оправи с икономическите си провокации, изследвайки нови източници на финансиране.

Президентът Николас Мадуро беше в Китай, с цел да възобнови двустранните връзки и да потърси нови вложения. Тези старания имаха за цел да съживят връзките, които през последните години бяха в застой по разнообразни аргументи и претекстове. Освен това, поради идните президентски избори през 2024 година, Каракас деликатно обмисля своите благоприятни условия.

В умозаключение, в случай че участието на Венецуела в БРИКС бъде утвърдено, то ще съставлява доста развиване както за страната, по този начин и за блока, защото ще притегли на борда най-големите петролни запаси в света.

Въпреки това провокациите остават, като се имат поради икономическите компликации, пред които са изправени някои страни от БРИКС, валутните проблеми и достъпът до международните финансови и финансови пазари.

Тази стъпка се случи в границите на сегашния геополитически пейзаж и изискванията на международния пазар на нефт, което направи комплицирана задачата на Венецуела да балансира своите геополитически и стопански цели, до момента в който се пробва да усъвършенства позицията си в границите на алианса БРИКС.

Позицията на Венецуела е ясно ориентирана към присъединение към най-значимите нововъзникващи международни сили, само че страната към момента е изправена пред обилни провокации, без значение от гледната точка по въпроса.

Източник

Източник: cryptodnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР