На 29 юни Православната църква почита паметта на Светите апостоли

...
На 29 юни Православната църква почита паметта на Светите апостоли
Коментари Харесай

Петровден: Обичаи и традиции, които да спазим

На 29 юни Православната черква уважава паметта на Светите апостоли и разпространители на Християнството Петър и Павел.

Днес завършват Петровите пости и народът свързва празника с жътвата, младите животни и най-ранните ябълки-петровки.

Две седмици преди празника църквата е определила за пости. След края на празничната литургия свещеникът причестява богомолците, с което се поставя завършек на Петровите пости.

Според националните показа двамата светци Петър и Павел са били братя-близнаци. Свети Петър е бил добър дъртак, облечен в бели облекла, тъй като когато светците се събрали да си поделят света, на него се е паднало да държи ключовете от райските двери.

В тяхна чест в селата се вършат събори, в които се прави общ курбан, пеят се песни, играят се хора и се правят ритуали, за които се има вяра, че защищават от пожари, гръмотевици и градушки.

Като курбан се придвижва в жертва най-младият петел, наименуван още Петровско пиле. Жените месят колачи и ги носят в черква дружно с ябълки-петровки, които се освещават при литургия и се раздават за здраве на съседи и родственици.

По традиция на Петровската софра дружно с младото петле се нареждапразничното ядене бял мъж или кутмач (бито прясно сирене, пържено с брашно), прясна пита, баница с масло и сирене, тиквеник и ябълки.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР