На 29 юни отбелязваме Националния ден на безопасността на движението

...
На 29 юни отбелязваме Националния ден на безопасността на движението
Коментари Харесай

Ден на безопасността на движението по пътищата

На 29 юни означаваме Националния ден на сигурността на придвижването по пътищата. Инициативата е на Държавна организация „ Безопасност на придвижването по пътищата “, а в днешния ден са планувани редица прояви и начинания, с които да се ускори вниманието на обществото към проблемите на пътната сигурност. Всички те минават под мотото „ На пътя животът е с преимущество “.

През тази година институциите концентрират старания към 4 основни тематики свързани с сигурността на придвижването по пътищата: 1). Опасностите от потребление на мобилни телефони при шофиране; 2). Скоростта; 3). Важността от слагане на предпазен колан; 4). Безопасността в градски условия и в частност – тази на пешеходците. За всяка от тях са създадени единни визии, които са предоставени за безплатно прилагане на регионалните администрации, общини и други институции, неправителствени организации и компании. Със взаимни старания те ще бъдат публикувани в цялата страна дружно с посланията за повече приемливост и сигурност на пътя. В обстановката на международна пандемия това е един от методите да се подчертава вниманието на хората и в частност на пътуващите към тематиката, без да се предизвикват събития, които да събират голям брой присъстващи.

Заедно с това редица общини и организации са възнамерявали спомагателни начинания за отбелязване на 29 юни. Във Велико Търново ще се проведат интензивности в детски градини, открити уроци в учебни заведения и образуване на детски конкурс; Враца е хазаин на галерия отдадена на пътната сигурност, а в региона ще бъдат провеждани беседи с ученици; В Габрово се провежда галерия и конкурс навън под надпис „ Спазвай разпоредбите, както във играта ” и редица прояви в учебните заведения в областта; в област Кърджали ще се провежда презентация на тематика: „ На пътя животът е с преимущество! “ измежду кандидат-водачите на МПС, както и разпределяне на осведомителни материали с тематични послания; в област Кюстендил се провеждат беседи с деца и ученици; В Плевен ще се организира проява за оказване на първа долекарска помощ и се провеждат спортни игри, презентации, състезания, изложения и др.; в градския превоз на Русе ще бъдат оповестени послания за повече сигурност и приемливост на пътя и ще бъдат проведени интерактивни игри за децата; в Търговище се организират отдалечени уроци, в които ще бъдат показани видеоклипове и направени от учителите, преподаващи БДП и ще бъдат проведени изложения на рисунки по тематиката. Това е дребна част от плануваните събития в страната, като интензивностите ще продължат през цялата седмица.

Много от самодейностите неслучайно слагат фокус към децата и младежите. По данни на СЗО, пострадванията при ПТП в международен мащаб са водещата причина за смъртност във възрастовата група от 5 до 29 години. Първостепенен приоритет за ДАБДП e възстановяване на образованието по сигурност на придвижването – като то да стартира от най-ранна възраст и да продължава през годините. Посланието към младежите, които скоро са придобили дееспособност за ръководство на МПС и към тези, на които това скоро следва е да не надценяват личните си умения. “Целият живот е пред вас, не го поставяйте на карта, с цел да се харесате на някого или да докажете нещо на себе си. Не си заслужава, а следствията могат да бъдат съдбовни ”, е посланието на уредниците на деянията в днешния ден.

Денят на сигурността на придвижването по пътищата се отбелязва за повторно в нашата страна. През 2019 година с решение на Министерски съвет датата 29 юни бе избрана за единната дата за страната ни. Целта е с началото на лятната почивка за децата и преди множеството пътувания през юли и август да се подчертава вниманието на обществото към сигурността на придвижването по пътищата.

Средно статистически точно през месеците юли и август настъпват най-вече произшествия със починали и ранени на пътя – по над 1400 ПТП годишно. Предпоставка за това е и увеличеният задграничен трафик в страната ни през този интервал. Затова бе избран народен ден, в който да се възнамеряват и осъществят редица начинания за по-безопасно и толерантно придвижване, директно преди интервала на покачвания брой пътувания, свързани с летните отпуски
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР