На 29 октомври 1914 г. злощастният български поет изпи отровата,

...
На 29 октомври 1914 г. злощастният български поет изпи отровата,
Коментари Харесай

105 години без великия поет Пейо Яворов

На 29 октомври 1914 година злополучният български стихотворец изпи отровата, натисна спусъка и остави осиротял цялостен един народ, който и до през днешния ден се пита: " Защо мълчахме? Защо го изоставихме? ".

На 29 октомври от 11 часа, тъкмо 105 години след неговата ненавременна гибел, Националният книжовен музей провежда поклонение пред гроба му.

Пейо К. Яворов е заровен в Централните софийски гробища , паралелно със брачната половинка си Лора Каравелова.
След тази загуба, доста от неговите другари, близки и инцидентни познати, споделят спомените си за него , за годината след първата покруса на поета. Те описват за превръщането на напетия, с бляскав взор мъж, на обожавания създател, в една бледа сянка.

Белетристът и мемоарист Михаил Кремен споделя:

 

След като зарасна раната, и превръзките бяха снети, Яворов трябваше да напусне Александровата болница. Къде да отиде? Виждащ едва, той беше беззащитен, и трябваше постоянно да има хора към него. За да не се усеща уединен в наета стая или в хотел, предложих му да пристигна вкъщи, до момента в който се разбере какво ще става по-нататък. Живеехме на бул. „ Патриарх Евтимий “, близо до Александровата болница. Приготвихме му моята работна стая и той остана там към три седмици в едно, желая да подчертая това, хубаво въодушевление на топло приютен злощастник. Фамилната атмосфера, това, че към него постоянно имаше другарски настроени хора, които се грижеха за всичко и които бяха същински негови доброжелатели, шеговитите „ диалози “ с дребната Конка – ученичка от отделенията; вярата му, че ще прогледне, в случай че не изцяло, то най-малко с едното око, изключително откакто отиде във Виена, събитието, че клеветата за неговата виновност по убийството на Лора не бе стигнала вкъщи, а и следствието по гибелта на Лора още не бе обърнало острието си към самия Яворов, всичко това му даваше подтик за живот и едно ярко, скрито-радостно въодушевление на спасен от гибелта и страданията човек.
-->
Сякаш някакъв товар се бе смъкнал от гърба му, като че ли гибелта на Лора и неговото самоубийство му бяха донесли – с трагичната си развръзка – едно позволение, едно утешение, едно освежително разведряване на препълнената със светкавици фамилна атмосфера; като че ли той бе изкупил греховете си, и пред него предстоеше нов, непокварен, прелестен живот. Ако съдът и обществото не бяха го смазали, в случай че това му въодушевление бе подкрепяно до дъно, в случай че „ в България убиваха не с секира, а със златна игла “, – както споделя една негова героиня, Яворов не щеше да се самоубие повторно, дори и да ослепееше дефинитивно.

Тия три седмици, които той прекара вкъщи незабавно след лечението си в Александровата болница, бяха може би единствените негови светли дни в едногодишния интервал от гибелта на Лора до неговото самоубийство.

Когато се връщах на обяд от работа, аз заварвах Яворов облечен, умит, стаята проветрена, чиста и затоплена, отдалеко се чуваше радостната шум на Конка, върнала се от учебно заведение. Почваше се обядът – носеха яденето в стаята му. Аз помагах на Яворов и от самото начало до вечерта оставах у дома, с цел да му придружавам.

След като към този момент беше ми разправил по какъв начин е станало самоубийството на Лора, нито аз, нито той не засягахме в тия тихи следобеди претърпяната покруса. Той я отбягваше като нещо неуместно, което би трябвало да се погребе и не помни, с цел да не покруси насладата му, че е останал жив. Аз пък премълчавах това, което пишеха всеки ден вестниците и което служеше за неизчерпаеми тематики на диалози, ругатни и клюки. Аз бях му икономисал огорчението и бях му отсрочил разочарованието. Чак когато напусна дома ми, той разбра, че всички – дори и най-близките му другари – го смятаха за палач. Всички бяха не запомнили огромния стихотворец и го хулеха като финален нарушител. Нужен беше четвърт век, с цел да се очисти погледът на клеветниците и да светне великият облик на поета.

Обикновено следобяд идваха Тодор Александров, Асен Златаров, а в последно време и доктор Кръстьо Кръстев. На Тодор Александров Яворов се радваше най-вече: студеният разсъдък и спокойната увереност на тоя железен човек му влияеха чудотворно. Имаше диалози уединено и поверителни, излъчени с шепот, съобщения;  македонското дело се обмисляше без значение от слепотата на Яворов, и може би таман по тази причина всяко посещаване на Александров действаше на Яворов като укрепителна инжекция.

Нежното и приятелско ухажване на Асен Златаров идваше да добави и усили положителното въодушевление у Яворов. Само късите, настоятелен визити на доктор Кръстев в края на Яворовото посещение у нас, донесоха първата паника: доктор Кръстев го посъветва по-скоро да се реалокира другаде, с цел да не се дава храна на злоезичието и да не се пречи на следственото дело.

В началото на четвъртата седмица заведоха Яворов в една студена и неприветна стая на улица „ Любен Каравелов “, дето на другия ден го заварих самичък – почернял от тъга, той се разхождаше бързо от единия ъгъл до другия, като звяр в клетка. От тоя ден нататък се заредиха: безрезултатното пътешестване на Яворов до Виена, с цел да се лекува при най-хубавия очен лекар; лежането му като пандизчия в клиниката на доктор Сарафов в етажа над сладкарница „ Цар Освободител “; разрастващата се в обществото ненавист към „ поета-убиец “; безпаричието; клеветата за неговата виновност за гибелта на Лора, чудовищният ход на делото, загубване на другари и фенове, и последователното изгубване на зрението му…

Тогава пристигна гибелта – единственото Яворово облекчение.

 

Михаил Кремен, сп. „ Изкуство и рецензия “, ноември 1939 година
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР