На 28 октомври 1940 г., италианския посланик в Гърция, Емануеле

...
На 28 октомври 1940 г., италианския посланик в Гърция, Емануеле
Коментари Харесай

Денят "Охи" и защо гърците по цял свят празнуват днес

На 28 октомври 1940 година, италианския дипломат в Гърция, Емануеле Граци показва ултиматум от Бенито Мусолини към министър-председателя Йоанис Метаксас, което изправя страната пред опасност от окупация или война. Отказът на Метаксас е на дипломатическия по това време френски език, само че народът го подема с простичкото „ Охи” – на гръцки „ Не”, написа " Български вести ".

Йоанис Метаксас са стартира кариерата си в гръцката войска, само че в последна сметка да влиза в политиката като корав роялист. От 1936 година заема поста на министър на войната. Същата година, кралят Георгиос II го назначава на позицията на министър-председателя. бойци на фронтовата линия В рамките на четири месеца Метаксас е афишира изключително състояние и разпуска Народното събрание. През останалата част от живота си, той е деспот. Той е надълбоко спорна фигура в гръцката история, само че дейностите му на 28 октомври способстват за крайната победа на съюзническите сили. В тези дни Метаксас прави послание към гръцкия народ с думите:

„ Дошло е време Гърция да се бори за независимостта си. Гърци, в този момент би трябвало да потвърдим, че сме почтени за нашите предшественици и свободата. Гърци, в този момент се борим за Отечеството, за дамите си, за децата си и свещените обичаи. Борбата в този момент е за всичко! “ В отговор на това послание, хората непринудено излизат на улиците, пеят гръцки патриотични песни и крещят анти- италиански лозунги. Стотици хиляди доброволци, мъже и дами, във всички елементи на Гърция, се насочат към офисите на войска като се записват доброволци. Цялата гръцката нация е обединена пред лицето на експанзията. Междувременно италианските войски влизат в Гърция през планините Пинд.

Там срещат жестока и непредвидена опозиция. На 29 януари 1941 година, Министър-председател Метаксас умира ненадейно и ненадейно от инфектиране на фаринкса е последвалата токсична зараза. Александрос Коризис, шефът на Централната банка на Гърция, го наследява на поста. През март на 1941 година Мусолини персонално е управлява свирепа контраофанзива от Южна Албания. Въпреки това, офанзивата се проваля. Това унизява Мусолини и той е гневен и унизен. Хитлер също гневен на това, което той възприема като неточност на Мусолини. На 18 април, министър-председателя Коризис се самоубива при навлизането на немските войски в Атина. Немски моторизирани елементи се насочат напряко към Акропола, където смъкват гръцкото знаме и го заменят със свастика.

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР