На 28 март се навършиха 90 години от рождението на

...
На 28 март се навършиха 90 години от рождението на
Коментари Харесай

Спомен за проф. Дина Шнайдерман

На 28 март се навършиха 90 години от рождението на проф. Дина Шнайдерман - една от най-високоценените цигуларки от втората половина на ХХ век.

Родена е в Одеса, в еврейско семейство. На 4-годишна възраст е призната в школата за даровити деца на Столярски. Продължава образованието си в Музикалното учебно заведение в Санкт Петербург е още с първите си концертни изяви прави усещане с техническите си умения и задълбочено музициране. Още преди да е приключила Московската консерватория, където се образова в класа на проф. Давид Ойстрах, тя е поканена за солистка на Ленинградската филхармония.

На Младежкия фестивал в Берлин през 1951 година Дина Шнайдерман е дружно с българския виртуоз Емил Камиларов и четири години по-късно двамата стават семейство, а в България свирят под името Дуо " Дешка ". Концертират с триумф в цяла Европа. Панчо Владигеров основава Концерт за цигулка и оркестър №2 особено за Шнайдерман.

След две десетилетия дейна работа и принос в развиването на музикалната просвета у нас, не разрешават на Шнайдерман и Камиларов както преподавателската активност в Музикалната академия, по този начин и да изнасят концерти. През 70-те години фамилията се открива в Швеция. Дина Шнайдерман преподава в музикалните академии към Университетите в Гьотеборг и Упсала, изнася концерти, майсторски класове и взе участие в журита на влиятелни състезания. За изключителния ѝ принос към шведската просвета и общество цигуларката е наградена със златен орден „ Илис Кворум “.

Един от значимите моменти в кариерата й е даването на цигулката на Паганини за серия концерти, излъчени от над 150 радиостанции по света.

През 1997 година е удостоена с почетното звание Доктор хонорис идея на Националната музикална академия " Проф. Панчо Владигеров " в София, а няколко години по-късно именитата цигуларка и педагожка е наградена с медал „ Стара планина “ - първа степен. През 2011 година учредява Международния музикален фестивал и конкурс за млади цигулари „ Проф. Емил Камиларов “, който се организира в София. Отива си от света на 9 август 2016 година в Упсала, Швеция.

Чуйте още забавни детайлности от биографията й, както и нейно осъществяване в дуо с пианистката Милена Моллова - в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР