На 28 август 1943 година умира 49-годишният цар Борис Трети,

...
На 28 август 1943 година умира 49-годишният цар Борис Трети,
Коментари Харесай

80 години от смъртта на цар Борис Трети - Обединител

На 28 август 1943 година умира 49-годишният цар Борис Трети, именуван Цар Обединител, последният настоящ български монарх. Съгласно член 34 от Търновската конституция същия ден малолетният му наследник княз Симеон Търновски e провъзгласен за български цар под името Симеон Втори.  

По случай годишнината от гибелта на царя в Рилския манастир бе отслужена заупокойна молитва. На нея участваха Симеон Сакскобургготски и членове на фамилията му.

Смъртта на Борис III оставя България без държавен глава в комплицирана интернационална конюнктура – страната ни е съдружник на Германия, само че не е прекратила Страната ни е немски съдружник, само че не е прекратила дипломатическите си отношение със Съветския съюз. Правителството на Богдан Филов обаче обявява така наречен " алегорична война " на Съединени американски щати и Англия и България е подложена на съюзнически бомбардировки. 

Смъртта на Цар Борис III и аргументите за нея и до през днешния ден остават неизяснени. 80 години след кончината му не престават и разногласията към личността му и ролята му в българската история. Той  е единственият български общественик, който се появява на корицата на сп. Time. През 1941 година изданието го разказва " паневропеец " и " миролюбец, който в никакъв случай не е желал да бъде цар, само че би трябвало да взима решения, които могат да повлияят на изхода от войната. 

Цар Борис III обаче е извънредно обичан от българското общество и е изпратен от стотици хиляди българи - поклонението пред неговите тленни остатъци продължава 5 дни в храма „ Свети Александър Невски “.

 

#НаТозиДен Внезапната гибел на 49-годишния цар Борис Трети на 28 август 1943 година обръща вниманието на света към...
Posted by Българска телеграфна агенция / Bulgarian News Agency on Sunday, 27 August 2023
Край ковчега му минават близо 380 хиляди дущи. Няколко дни по-късно траурното шествие се насочва към Рилския манастир, където цар Борис III е заровен по негово предпочитание.

През 1946 година, по време на Страстната седмица, тленните му остатъци са ексхумирани и осквернени, по разпореждане на комунистическите управници в България. Тялото на царя е заровено в дребен параклис в парка на двореца " Врана ". През 1947 година, по заповед на комунистическия водач Георги Димитров и Васил Коларов, този параклис е взривен и изравнен със земята.

След 1989 година е открита стъкленицата със сърцето на цар Борис ІІІ, което е било извадено при балсамирането и аутопсията  от проф. Иван Москов. През 1993 година сърцето на българския цар Борис ІІІ е заровено във възобновения му гроб в южния параклис на съборния храм на Рилския манастир. 

 
Осъдените от Народния съд - " Не би трябвало да плачем за нас, а за България "
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР