На 27 октомври църквата почита паметта на свети мъченик Нестор

...
На 27 октомври църквата почита паметта на свети мъченик Нестор
Коментари Харесай

Почитаме паметта на двама светци и мъченици, ето кои са те

На 27 октомври църквата уважава паметта на свети страдалец Нестор и преподобния Димитър Басарбовски.

Свети Нестор бил оръженосец на през вчерашния ден празнувания свети Димитър Солунски.

Когато военачалникът му Димитър бил затворен поради християнската си религия, Нестор взел от него позволение да се изправи против могъщия Лий, който с лекост избивал християните в цирка на Солун. С Божията помощ Нестор надделял Лий, само че пък император Максимиан, който участвал на дуела, неотложно разпоредил да го обезглавят, първо, тъй като бил християнин и, второ, тъй като умъртвил обичания му гладиатор Лий.

Свети Димитър Басарбовски

съгласно История славянобългарска на преподобния Паисий Хилендарски живял през XVII век, а съгласно други жития - по-рано. Бил безпаричен човек от село Басарбово, Русенско. Възпитан в християнската религия, той живеел непретенциозно и праведно. Пасял овцете си край реката и това за него било плодородно време за молитва и размишление върху Божиите заповеди, и думите на Иисус Христос, които Димитър слушал в черква. А когато един път несъзнателно стъпил върху едно гнездо в тревата и смазал дребните птиченца, по-късно от разкайване три години не обул обувка на този крайник.

Според преданието

той пръв се заселил в скалните пещери против селото, където през днешния ден е Басарбовският манастир, и там се подвизавал като аскет. Изпълнен с Христовата обич, Димитър се молел освен за себе си, само че също за своите съселяни и за целия свят. Когато пристигнал смъртният му час, лежащ сред две каменни плочи и по този начин предал духа си на Бога.

След доста време тялото му било открито нетленно и го прибрали в селския храм.

А през 1767 година при Руско-турската война един съветски военачалник взел светите му мощи, с цел да ги отнесе в Русия. Но в Букурещ той бил помолен да ги остави на архиепископията и от този момент те са в храма " Св. Константин и Елена " до патриаршията, а светецът се уважава като настойник на румънската столица.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР