На 27 ноември се навършват 100 години от подписването на

...
На 27 ноември се навършват 100 години от подписването на
Коментари Харесай

Военноморският музей на Варна излага ценни експонати, свързани със 100-годишнината от Ньойския договор

На 27 ноември се навършват 100 години от подписването на злополучния Ньойски контракт. Във връзка с годишнината, Военноморският музей във Варна ще показа забавни експонати, научи Moreto.net.

Как се пази достойнството на българския байрак, какво е отношението на спечелилите към победените и стадиите на разоръжаване на българския боен флот демонстрират предметите и документите, които могат да бъдат видени до края на годината.

Участието на България в Първата международна война, макар постигнатите триумфи и проявения подвиг на бойните полета, приключва с сключване на помирение с Антантата през септември 1918 година и година по-късно – и на мирния контракт.

Българските военни кораби, в това число подводници и водосамолети, са предоставени на спечелилите. Страната ни има право да поддържа по р. Дунав до четири торпедни и шест моторни лодки с полицейски и риболовни функционалности. Какво е било позволеното за прилагане оръжие може да прочетем в от един от документите, подредени във витрината.

С подписания на 27 ноември 1919 година контракт, България губи още територии, заплаща големи репарации, лишена е от правото да има съвременни военни технологии, флот и авиация, анулирана е наложителната военна работа и други.

Съхраняваните във Военноморския музей предмети и документи разкриват присъщи страни от тези процеси и събития. Във витрината с експоната на месец ноември може да се срещнем и с фрагмент от доклад на последния пълководец на крайцера „ Надежда ” - капитант-лейтенант Борис Стателов. Той написа за компликациите при предаването на българските кораби, краткотрайно основани в Севастопол, на съглашенските военноморски управляващи. Въпреки всичко, българският офицер съумява да върне в родината флаговете на „ Надежда “, които до през днешния ден се пазят във фондовете на Военноморския музей. /moreto.net
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР