На 27 май САЩ ще върне официално статута си на

...
На 27 май САЩ ще върне официално статута си на
Коментари Харесай

Америка официално се връща в Космоса

На 27 май Съединени американски щати ще върне публично статута си на галактическа мощ, който изостави преди 9 години - от 2011 година насам американски астронавти не са летели с американска ракета от американска земя. 

На 8 юли 2011 от платформа 39А в галактическия център " Джон Кенеди " в Кейп Канаверал, Флорида, бе изстреляна совалката " Атлантис " с 4 астронавти на борда. След това всички пилотирани полети бяха спрени, совалката бе пенсионирана - отиде в музея на галактическия център, а американците плащаха с цел да излетят с съветски ракети от съветска територия и да стигнат до Международната галактическа станция /МКС/. В рамките на тези 9 години обаче Русия усили цената с цел да качи един американски астронавт на някой " Союз "  4 пъти - до 85 млн щатски $. Освен непрестижно, летеното с съветски ракети се оказа и скъпо.

Сега, на 27 май 2020 година, от същата платформа, която бе употребена и при програмата " Аполо " ще излети пилотираната ракетата притежател " Falcon 9 ", която ще отнесе космическият транспортен съд " Dragon " с двама астронавти на борда към интернационалната галактическа станция. Целият старт носи името Demo-2, тъй като се води тестов полет, и е дело на НАСА и частната американска компания SpaceX на милиардера Илън Мъск. Така SpaceX ще стане първата частна компания, която ще взе участие в реализирането на пилотиран полет. Очаква се цената за един пътник на Crew Dragon да коства към 55 милиона $. 

Астронавтите, които ще полетят първи са  Боб Бенкен (Bob Behnken) и Дъг Хърли (Doug Hurley) - те бяха определени за задачата още през 2018 година  Бенкен и Хърли работят интензивно със SpaceX от 2015 г. Двамата мъже са военни водачи. Харли прекарва 24 години като тестов и военен водач с над 5 500 часа на борда на над 25 разнообразни самолета. Бенкен е тестов водач на президентския аероплан Еър Форс, има над 1 500 летателни часа на над 25 самолета.  Те са астронавни от НАСА от 2000 г. Бенкен лети на две галактически задачи с общо 708 часа в космоса и 37 часа работа в безвъздушното пространство. Хърли пилотира две галактически совалки и прекарва общо 683 часа в космоса. 

Това не е всичко, което ще се случи тази година. Полетът на 27-и е демонстрационен. Истинският полет се води " действен ", " постоянен " и  ще започва по-късно тази година и ще бъде с 4-членен екипаж -НАСА още не е съобщила точната дата. Съвсем неотдавна НАСА разгласи, че американската астронавтка Шанън Уокър и японският астронавт Соичи Ногучи ще бъдат част от тази идна мисия на SpaceX до МКС. ЈАXА, галактическата организация на Япония, издаде малко изказване, потвърждаващо присъединяване на Ногучи. Другите двама участници в нея също бяха оповестени преди този момент - Майкъл Хопкинс и Виктор Глоувър. 

Уокър е деец от Международната галактическа станция, тя е била там през 2010 година когато прекарва в космоса 163 денонощия 07 часа 11 минути. Ногучи също има опит с МКС, той е била там през 2009 и 2010 година, а преди този момент е летял със совалка.

Майкъл Хопкинс е бордови инженер на галактическия кораб Союз TMA-10M през 2013, а Виктор Джером Гоувър не е летял до момента в космоса. 

Това са хората, които ще летят с кораба на SpaceX. НАСА в действителност избра до момента общо девет астронавти, които да проведат първите полети с човек на борда на " Dragon " и с още един транспортен съд - CST-100 " Starliner " на Боинг. Вторият транспортен съд също мина през проби, в края на предходната година, чака се нов тестови безпилотен полет през тази есен и незабавно сед това - пиотиран полет до МКС. 

" Falcon 9 " е двустепенна ракета-носител за многократна приложимост. Ракетата може да изведе на ниска околоземна орбита потребен товар от 10 450 кг и надлежно 4540 кг на геостационарна орбита. Това е най-евтината ракета до момента - изстрелването и ще коства сред 45 и 50 млн. $.

Космическит транспортен съд за многократна употреба – " Dragon ", от дълго време стигна до МКС - още през 2012 година " Dragon " прави това няколко пъти в езпилотен режим. В пилотиран режим кораба, който има 18 мотора, може да транспортира до 7 пасажера.  

 

КОНКУРЕНЦИЯТА

„ New Shepard “  - галактически транспортен съд за многократна приложимост за суборбитални полети, основан от американската компания Blue Origin, е отговорът на милардера Джеф Безос . Това е пилотирана капсула за 6 души, която се изстрелва от едностепенна ракета за многократна приложимост. На 40 км. височина капсулата се отделя и по-късно инерционно доближава линията на Карман. Ракетата се спуска и каца самостятелно.

Системата е кръстена на Алън Шепард, първият американски астронавт, направил суборбитален полет.

На 1 май т.г. суборбиталният транспортен съд на Virgin Galactic на милиардера Ричард Брансън, който се споделя SpaceShipTwo , направи първия си тестов полет от космодрума " Америка " - това е мястото в щата Ню Мексико, което ще бъде платформа за идните комерсиални полети.  По-ранни тестови полети бяха осъществени от  Мохаве в Южна Калифорния. Тестов полет от космодрума Америка значи, че Virgin Galactic е една крачка по-близо до комерсиалните полети.

SpaceShipTwo (търговското име на кораба е VSS Unity) бе изведен от самолета-носител WhiteKnightTwo до височина 15000 м., където се отдели от носача и двамата водачи направиха няколко самостоятелни маневри след което се насочиха кацане на космодрума. Пилотите не се изкачиха на суборбитална височина, нямаше такава задача. Важно беше да се ревизира сигурността на маневри при отделянето и кацането на кораба.
Досега корабът VSS Unity се издигна на суборбитална надморска височина два пъти: през декември 2018 година той излетя на 83 км, а през февруари 2019 година - на 90 км. За сведение, Космосът стартира с линията на Карман или на височина 100 км от повърхността на Земята. Според Virgin Galactic височина от 80 км към този момент е задоволителна причина да се счита, че сте в космоса.

Очаква се комерсиалните стартирания на VSS Unity да стартират до края на тази година. За един полет корабът може да поеме шест пасажера. Цената на едно място в пътническата седалка е Щатски долар 250 000. Към днешна дата се продават около 700 билета за полети. По време на къс полет пасажерите ще могат да се насладят на няколко минути безтегловност и да прегледат извития небосвод на Земята на фона на черното звездно небе.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР