На 27 февруари в австрийската столица започна първото издание на

...
На 27 февруари в австрийската столица започна първото издание на
Коментари Харесай

Деница Лафчиева представя фестивала "Виена Нова"

На 27 февруари в австрийската столица стартира първото издание на фестивал за класическа музика, наименуван „ Виена Нова “. Той ще продължи повече от месец – до 9 април 2022 година

Откриването беше в една от най-престижните зали на града – Концертхаус, с присъединяване на Юрий Ревич, Суми Йо, Корнелиус Обония, Жасмин Чой, както и пианистите Щефани-Анастасия Рихтер, Андрей Виниченко, Маделяйн Хог.

 Звездите на откриването на фестивала

Форумът ще събере български и непознати звезди на класическата музика в качеството им на актьори и преподаватели в майсторски класове. Българските музиканти, които ще се включат са: оперната прима Красимира Стоянова, цигуларят Светлин Русев, Мирослав Петков - първи тромпетист на Кралския Концертгебау оркестър – Амстердам, пианистката проф. Борислава Танева, виолончелистът доцент Атанас Кръстев, както и кларинетистката Деница Лафчиева, което е артистичният шеф на фестивала „ Виена Нова “. Майсторските класове на тези преподаватели ще се състоят в Българския културен център във Виена Дом „ Витгенщайн “.

Поради военния спор в Украйна са наложени промени измежду задграничните преподаватели. Отпада плануваният майсторски клас на диригента Василий Синайски, както и финалният концерт на този курс, който трябваше да се състои в именитата зала „ Музикферайн “.

Приходите от концертите и майсторските класове на „ Виена Нова “ ще бъдат дарени на UNICEF Австрия в помощ на потърпевшите хора от войната в Украйна.

Деница Лафчиева, артистичен шеф на фестивала за класическа музика „ Виена Нова “, описа детайлности в изявление за предаването „ Алегро виваче “ по " Хоризонт ". Чуйте в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР