На 27 декември почина Гастон Глок, австрийският инженер и магнат,

...
На 27 декември почина Гастон Глок, австрийският инженер и магнат,
Коментари Харесай

Влиятелните личности по света, починали през изминалата година

На 27 декември умря Гастон Глок, австрийският инженер и магнат, създал един от най-продаваните револвери в света, носещ неговото име. Той издъхна на 94-годишна възраст, откакто си завоюва правилни почитатели измежду полицията и военните по целия свят с оръжията. Сп. " Форбс " оцени положението му и това на фамилията му на 1,1 милиарда $ през 2021 година

Cъщият ден в съня си на 98-годишна възраст умря французинът Жак Делор, една от водещите фигури в построяването на единна Европа. Той е някогашен ръководител на Европейската комисия, считан е за татко на еврото и беше водеща фигура и във френската левица.

На 26 декември умря някогашният немски министър на финансите и ръководител на Бундестага Волфганг Шойбле. Над половин век от 81-годишния му живот той беше член на немския парламент. По време на рецесията в еврозоната той организираше политика му на строги икономии, със прецизна позиция към затъналите в задължения южноевропейски страни, което му навлече както остри рецензии, по този начин и висока оценка, написа Българска телеграфна агенция.

Хуана де ла Каридад “Хуанита ” Кастро Рус, сестра на Фидел, Раул и Рамон Кастро. Родена на 6 май 1963 година, умряла на 4 декември т.г., тя е взела участие интензивно в Кубинската гражданска война. Смята се, че след успеха над Батиста се е чувствала предадена от възходящото въздействие на кубинските комунисти в държавното управление. сътрудничила с Централно разузнавателно управление на САЩ в Куба през 1964 година, както разкрива в. “Ню Йорк таймс ”. Тя живя в Маями, Съединени американски щати до гибелта си, като притежаваше лична аптека.

На 2 декември умря военачалник Луиш Еванжелища Ещевеш де Араужо (74-годишен) - португалски боен, заемал длъжността шеф на щаба на португалските Военновъздушни сили и шеф на Генералния щаб на въоръжените сили от 2011 година до 6 февруари 2014 година През 2014 година Араужо е награден с Големия кръст на Военния медал на Христос, както демонстрира биографията му на уеб страницата на португалските военновъздушни сили.

На 1 декември си отиде 90-годишният Шломо Авинери (Йежи Винер), израелски политолог и професор по политически науки в Еврейския университет в Йерусалим. Той беше член на Израелската академия на науките и филантропичните науки, гостуващ професор в Централноевропейския университет в Будапеща и помощник на основания в Мюнхен научен мозъчен концерн Centrum für angewandte Politikforschung, консултант на политици и създател на голям брой писания, отбелязва в. " Таймс ъф Израел ".

Същият ден умря и 93-годишната Сандра Дей О`Конър, първата съдийка, станала член на Върховния съд на Съединени американски щати (в момента 4 от членовете са жени). Назначена от президента Роналд Рейгън, с умерено консервативни възгледи, тя имаше доста въздействие в деветчленния състав, отбелязва в. " Вашингтон пост ".

Светът се сбогува и с някогашния държавен секретар на Съединени американски щати Хенри Кисинджър, умрял на 29-и предишния месец. Един от дребното американски политици, служили на двама президенти, сянката на Кисинджър беше надвиснала над международните каузи, предизвиквайки както удивление, по този начин и рецензии от целия свят. Той продължи да взе участие в международните каузи даже през последните месеци от стогодишния си живот, написа в. " Ню Йорк таймс ".

На 23 ноември умря Франсиско Епигменио Луна Кан, професор по медицина и първият породист правоприемник на маите, станал губернатор на мексиканската провинция Юкатан (1976-1982 г.) от завладяването на полуострова от испанците, отбелязва в. " Диарио де Юкатан ".

На 21-ноември умря 87-годишният Херонимо Сааведра Асеведо, испански политик, учен и масон. Той е първият глава на самостоятелното държавно управление на Канарските острови след оповестяването на автономията, както и първият намерено хомосексуален испански политик, заемал няколко високи поста, напомня в. " Паис ".

Друга политическа фигура, която си отиде тази година, беше някогашната първа дама на Съединени американски щати Розалин Картър, която умря на 19 ноември. Тя беше най-близкият консултант на брачна половинка си, някогашния президент Джими Картър, по време на един негов мандат в Белия дом, а по-късно и през четирите десетилетия на световна филантропична активност, написа в. " Ню Йорк таймс ".

На 17 ноември от раните си, получени при израелски въздушен удар, умира 74-годишният Ахмад Мохамед Бахар. Бивш първи заместник-председател на Палестинския законодателен съвет (ПЗС) от избирането му на този пост на 18 януари 2006 година, той беше професор в Ислямския университет в родния си град Газа. Известен с това, че през 2012 година изнася по малкия екран проповед, в която моли Аллах да избие до крайник евреите, американците и техните поддръжници, “без да остави нито един ” – окачествено като подстрекаване към геноцид.

На 7 ноември умря Дев Вирахсавми, мавритански ляв политик, стихотворец, драматург и популяризатор на мавританския креолски език. Оставя след себе си към 4000 произведения, като завещава авторските им права на католическо сдружение.

На 3 ноември умря Чжоу Тиенун, китайски политик, някогашен заместник-председател на Постоянния комитет на Общокитайското заседание на народните представители. Той е бил и ръководител на Революционния комитет на Куоминдан, както и вицегубернатор на провинция Хейлундзян. Учи в Пекинския университет от 1955 до 1960 година

На 27 октомври тази година, на 68 години, в Шанхай умря “премиерът на народа ” Ли Къцян. Той беше изпратен в последния си път от стотици опечалени, макар нормалните ограничавания върху сходни спонтанни прояви в Китай. Бивш икономист и новаторски водач, който заемаше премиерския пост в продължение на 10 години, преди да се отдръпна през март, умря от сърдечен удар, напомня в. " Гардиън ".

На 23 октомври умря и Джорджо Наполитано - първият някогашен болшевик, станал президент на Италия и първият човек, избиран два пъти на този пост. 98-годишният политик си отиде след дълготрайно боледуване.

На 16 октомври беше обявено и за гибелта на Марти Ойва Калеви Ахтисаари, някогашен президент на Финландия (1994 до 2000 г.), лауреат на Нобелова премия за мир, посланик и медиатор на Организация на обединените нации, прочут с интернационалната си миротворческа активност. Той беше специфичен делегат на Организация на обединените нации за Косово, претрупан с организирането на договарянията по процеса за статута на Косово, целящи да разрешат дългогодишния спор. През октомври 2008 година получава Нобелова премия за мир за напъните си за разрешаване на интернационалните спорове на няколко континента и в продължение на повече от три десетилетия. Според изказването на Нобеловия комитет Ахтисаари е изиграл значима роля в разрешаването на съществени и дълготрайни спорове, в това число тези в Намибия, Косово, Ирак и индонезийската провинция Ачех.

Загиналият на 23 август Евгений Пригожин се беше издигнал от някогашен пандизчия и продавач на хотдози до предприемач, подписал печеливши контракти с Кремъл и началник на страховита наемническа група. Животът му завърши ненадейно, когато частният аероплан, в който пътуваха той и негови доближени мистериозно се взриви в небето над Русия. Смъртта му поставя точка на годината, която така и така беше изпълнена със събития за бруталния водач на наемниците, отбелязва в. “Йомиури ”. Бойците на основаната от него група " Вагнер " донесоха на Русия една от дребното ѝ победи във войната в Украйна, като превзеха Бахмут. По-късно обаче вътрешните търкания с съветските военни водачи излязоха навън, когато Пригожин провежда къс въоръжен протест - най-сериозното предизвикателство към ръководството на съветския президент Владимир Путин. Той обаче беше преустановен и за по-малко от 24 часа беше подписано съглашение.

На 3 юли, на 91-годишна възраст, умря Ян Минфу, някогашен почитан представител на Китайската комунистическа партия, написа в. " Саут Чайна морнинг пост ". Той беше делегат при продемократичните протестиращи на площад Тянанмън в Пекин през 1989 година и беше заставен да напусне след потушаването на митингите, отбелязва в. " Ню Йорк таймс ".

Сред умрелите тази година, на 12 юни, беше и Силвио Берлускони, на 86 годишна възраст. Издигнал се самичък до милиардер (шестият най-богат човек в Италия), той влиза в политиката през 1993 година и е една от водещите фигури в Рим до гибелта си. Въпреки свадите, свързани с делата му за корупция и слуховете за секс-партита, той стана най-дълго заемалият премиерския пост италиански политик. Оставил след себе си 5 деца (от 2 брака), 17 внуци, 1 правнук, както и неутешимата си 33-годишна избраница, припомня в. " Гардиън ".

На 17 март тази година умря Джон Уилсън Дженрет младши, роден на 19 май 1936 година Американски юрист, предприемач и политик от Южна Каролина, той е прочут като брачен партньор на актрисата и модел Рита Дженрет. Смята се, че двамата са правили секс скрити зад колона на стълбите на Капитолия, по време на отмора в траяло до късно съвещание на Конгреса. От януари 1975 година до декември 1980 година е член на Камарата на представителите на Съединени американски щати като демократ. Осъден е за приемане на рушвет при интервенцията на ФБР " Абскам ", като излежава 13 месеца от двегодишната си присъда. След отдръпването си от политиката се занимава с бизнес, в това число с отглеждане на коне в България, написа в. " Ню Йорк таймс ".

На 5 февруари умира експремиерът на Пакистан Первез Мушараф. Бившият боен, управлявал близо десетилетие, откакто стигна до властта с прелом, умря в Дубай след дълго боледуване, на 79 години. Управлението му беше белязано от подтисничество, нарушавания на човешките права и намаляване на демокрацията, само че също по този начин беше и интервал на стопански напредък. През 2019 година пакистански съд го призна за отговорен в държавна измяна поради дейностите му като президент, в това число суспендирането на конституцията през 2007 година и той беше наказан на гибел от специфичен съд, само че присъдата беше анулирана, напомня в. " Гардиън ".

Сред другите умряли през тази година известни политици са: някогашните американски сенатори Даян Файнщайн, Джеймс Бъкли и Джеймс Абурек, някогашният губернатор на Ню Мексико и американски дипломат в Организация на обединените нации Бил Ричардсън и някогашната губернаторка на Ню Джърси Шийла Оливър.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР