На 26 май от 18.30 ч. в в София, ул.

...
На 26 май от 18.30 ч. в в София, ул.
Коментари Харесай

Премиера на новата стихосбирка на поетесата журналист Татяна Явашева на 26 май

На 26 май от 18.30 ч. в в София, ул. „ Сан Стефано “ 22, ет. +1 (в Бизнес центъра против БНТ) е премиерата на новата стихосбирка на поетесата публицист Татяна Явашева - „ вСЪЩНОСТ “.

Редактор е Митко Новков, шефът на стратегия " Христо Ботев ", художник и дизайнер е Любомир Славков, издателството е „ ЖАР “ на Жанет Аргирова. По създание това е книга, която наднича в същността на нещата, които ни заобикалят, забележими и невидими, и води към тяхната „ в действителност “.
Татяна Явашева работи като бизнес публицист и е редактор в сп. „ Икономика “ . Тя е част от Клуба на поетите публицисти, към който се причислиха и сътрудници от БНР. За писането на стихотворения споделя, че я води там, докъдето различен път няма.

Когато идва за присъединяване си в предаването „ Хоризонт “ с водещ Станислава Пирчева , Татяна Явашева вижда по какъв начин в оня късен час продължава оформянето на градинката на централния вход на БНР. „ Получих чувството за дежавю (вече видяно) – едно от моите стихотворения като че ли беше в деяние “, споделя тя:

ДОБРЕ ПОДРЯЗВАНИТЕ ХРАСТИ
към този момент са прораснали

глави подготвени за отрязване

порастват и отново порастват в

добре подрязваните шубраци

Неодушевените предмети душа си имат… - това е изказване от новата ѝ поетична книга „ вСЪЩНОСТ “. Стихотворенията насочват фокуса на вниманието към елементи, на които нормално не обръщаме внимание във все по-забързващото се ежедневие, и дават отговор : Как острите думи изгубват силата си; Какво се крие в утайката на кафето; Защо с прахуляк се покрива прозорецът; Как вехне и изсъхва родословното дърво; Какво има в черната кутия на паметта…
За Татяна Явашева поезията е озарение и по тази причина написа стихотворения. Издала е стихосбирките - „ По ръба на чадъра ” (1997), „ Смеха на огледалото ” (1999) и „ Чуй тишината ” (2017). " вСЪЩНОСТ " е четвъртата ѝ книга.
Носител е на литературни награди , измежду които откроява първите две - от годишния конкурс за млади създатели на издателство „ Христо Г. Данов ” (1996) и от литературния конкурс „ Южна пролет ” (1998).

Била е виновен редактор в сп. ТЕМА, специфичен сътрудник на сп. BusinessWeek, работила е на разнообразни позиции във в. ПАРИ. Член е на Клуба на поетите публицисти към Поетично ателие „ Владимир Башев ”, както и на Съюза на българските публицисти. Част е от Обществото на литературния кабинет „ Димчо Дебелянов “.


Нейна лирика е печатана в необятен кръг литературни издания и уеб сайтове за литература, звучи и в излъчвания по БНР и други електронни медии.

Участва в трите поетични антологии на Клуба на публицистите поети към Поетично ателие „ Владимир Башев “ в София - " Време за кактуси " (2003), " Време за камъни " (2013) и „ Тринайсет “ (2019), като е редактор на последната от тях. Присъства и в CD Антологията „ Дигитална креативност – среща на поколенията “ (2020), която Обществото „ Димчо Дебелянов “ издаде.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР