На 26 февруари 2022 г. от света си отиде една

...
На 26 февруари 2022 г. от света си отиде една
Коментари Харесай

В памет на композитора Михаил Големинов

На 26 февруари 2022 година от света си отиде една от колоритните и самобитни фигури в българския музикален живот - композиторът Михаил Големинов. Поклонението е на 2 март от 15 ч. в Ритуалната зала на Централните софийски гробища.
Неговата спътница, пианистката Анжела Тошева написа:
„ Щастливи бяхме тези, с които показа своя прелестен свят и ни сподели на дело какво значи да бъдеш свободен, правилен на себе си и цялостен с неизчерпаеми хрумвания и безусловна обич към всичко, до което се докосваш и което те вълнува. “ 
Син на акад. Марин Големинов, Михаил Големинов учи пиано, комбинация,  хорово и оркестрово диригентство в НМА “Проф. П. Владигеров ”. През 1985 година отпътува за Австрия, където учи електроакустична и компютърна музика, комбинация, оркестрово диригентство и пиано във Виенския университет за музика и театрални изкуства. Работи в издателска къща “Доблингер ” и за музиколожкото издателство във Виена. Реставрира остарели ръкописи в музикалния списък на Музикферайн - Виена. 
Михаил Големинов е основател на специфични шрифтове, които се използват в модерната нотация. Основател е на Orange Factory - музикално издателство и студио за компютърна музика и музикално оформление. Получава високи оценки на авторитетни конгреси за модерна музика. Музиката му се свързва с настоящи течения в авангарда и постмодернизма. 
Спомени за младежките години дружно пази Валентин Геров - виолистът на София квартет. Чуйте ги в звуковия файл, където ще откриете и запис на част от цикъла Четири пиеси за камерен оркестър от Михаил Големинов.
Поклон пред паметта му!
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР