На 26 април Украйна отбелязва 37-годишнината от аварията в атомната

...
На 26 април Украйна отбелязва 37-годишнината от аварията в атомната
Коментари Харесай

На годишнината от Чернобил Украйна призова светът да не се поддава на руския ядрен шантаж 


На 26 април Украйна отбелязва 37-годишнината от повредата в атомната електроцентрала (АЕЦ) в Чернобил. По този мотив Киев насочи апел към света да не се поддава на съветския нуклеарен шантаж.

След началото на съветската непредизвикана инвазия в страната през февруари предходната година, Москва окупира украински АЕЦ, което провокира опасения за тяхната сигурност.

Украински публични представители упрекват Москва, че употребява обстановката, с цел да се пробва да принуди Киев и неговите съдружници да изпълнят съветските претенции. Русия отхвърля това.

" Преди тридесет и седем години повредата в Чернобилската АЕЦ остави голям белег върху целия свят ", се споделя в изказване на украинския президент Володимир Зеленски, оповестено в Телеграм в сряда.

Зеленски прибавя, че Украйна и светът са платили висока цена за повредата през 1986 година по тази причина би трябвало да създадат " всичко допустимо, с цел да не дадем опция на терористичната страна да употребява атомните електроцентрали, с цел да изнудва Украйна и целия свят ".

Руските сили управляват Запорожката АЕЦ, която е най-голямата в Европа. Още първите дни от нашествието те превзеха и нефункциониращата централа в Чернобил, само че след това се изтеглиха оттова.

Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 година до 2004 година излъчва излъчвания на български език. От началото на 2019 година Свободна Европа е възобновена като цифрова платформа за даване на мултимедийно наличие на български език.
Фейсбук конгрес
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР