На 25 юли имен ден празнуват всички, които носят името

...
На 25 юли имен ден празнуват всички, които носят името
Коментари Харесай

Кой има имен ден днес, 25 юли

На 25 юли имен ден честват всички, които носят името Анна, Анка, Ани, Анани, Яна, Янула, Янина, Блага, Добри и производните им.



На 25 юли православната черква уважава успението на Света Анна, майката на Света Дева Мария. Това е вторият ден през годината, отдаден на Света Анна. На 9 декември се чества зачатие на Св. Анна, а девет месеца по-късно – на 8 септември честваме Рождество Богородично.

Божият промисъл подготвил последователно появяването на св. Дева Мария. Праведните Иоаким и Анна, които светата Църква назовава „ богоотци ”, живеели в Назарет. Иоаким произхождал от Давидовия жанр, а света Анна – от рода на Аарон. Били доста великодушни и милосърдни, само че всекидневна тъга помрачавала живота на тези положителни хора – нямали деца. На един от огромните празници Иоаким отишъл в Иерусалим; желал да принесе жертва на Бога. В храма обаче първосвещеникът му рекъл, че не е заслужен да принесе жертвата си и че поради греховете му Бог не го е дарил с деца. Иоаким се нажалил по този начин надълбоко, че вместо да се прибере при жена си, отишъл в пустинята и прекарал 40 дни в пост и молитва. Вестта за паниката на Иоаким стигнала в Назарет до Анна.Тя затъгувала даже повече от мъжа си, тъй като смятала себе си причина за бездетството им. И почнала Анна да се моли с цялата си душа и още по-горещо Богу: „ Господи, Господи! Ти си дарил на Сарра в старините й наследник. Чуй и мене. И аз ще Ти принеса роденото от мене в подарък, с цел да бъде благословено в него Твоето състрадание! ”… Ангел Господен застaнал пред нея и й споделил: „ Ано, твоята молитва е чута. Твоите вопли минаха облаците. Твоите сълзи капнаха пред Господа. Ти ще родиш благословена щерка, поради която ще бъдат благословени всички земни родове. Чрез нея ще бъде обещано избавление на целия свят. Ще я наречете Мария. ”

Анна незабавно дала заричане, че в случай че роди дете, ще го даде в работа на Бога.

Преди да показа своята наслада с мъжа си, тя отишла в Иерусалимския храм, с цел да благодари на Бога и там да повтори своето обещание…

***

Иоаким умрял на 80-годишна възраст. След неговата гибел, Света Анна се преселила от Назарет в Йерусалим, с цел да бъде покрай щерка си. Там тя се молела непрекъснато в храма до своята гибел.

Из Жития на светиите, Синодално издателство 1991

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР