На 25 януари посолството на България в Австрия отбеляза официално

...
На 25 януари посолството на България в Австрия отбеляза официално
Коментари Харесай

Официален концерт за Българското европредседателство и във Виена



На 25 януари посолството на България в Австрия означи публично началото на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз с церемониален концерт на клавирната групировка “Quattro Piano+ “.  Събитието бе планувано взаимно с Постоянното посланичество на България към Организация на обединените нации, ОССЕ и други интернационалните организации във Виена, както и Българския културен институт “Дом Витгенщайн “, и се организира в ефектната зала на двореца “Ешенбах “ в центъра на Виена. Красивата постройка е проектирана от архитекта Ото Тинеман в жанр късен класицизъм и е открита през 1872 година персонално от австрийския кайзер Франц Йозеф I.

Вечерта на 25 януари бе открита с публично слово на посланика на Република България в Австрия Н.Пр. доктор Иван Сираков. Последваха приветствени обръщения от непрекъснатия представител на България към Организация на обединените нации и ОССЕ и други интернационалните организации във Виена дипломат Светослав Спасов и от доктор Михаел Линхарт - общоприет секретар на федералното министерство за Европа, интеграцията и външните работи на Австрия. Гости на събитието бяха доста авторитетни фигури - австрийски политици, повече от 60 ръководители на дипломатически задачи на страни, упълномощени в Австрия, в това число и доайенът на дипломатическия  корпус – представителят на Светия  Престол нунций доктор Петер Цубриген. Сред присъстващите бяха и двама  предходни посланици на Република Австрия в България  Клаус Фабиян и Герхард Райвегер, представители на културните среди и медиите. Всички те имаха удоволствието да  съпреживеят емоционално-експресивното осъществяване на групировката “Quattro Piano+ “ в състав: пианистите Мария Деливичева, Лора Димитрова, Орлин Димитров и Андрю Уотсън, и Ивайло Деливичев – перкусии. Те показаха впечатляващо своята стратегия с истински аранжименти на произведения от типичен композитори, измежду които Йохан Щраус и Жак Офенбах, “Либертанго “ от Астор Пиацола, евъргрийни с джаз детайли, а също по този начин клавирни обработки върху български фолклор и за край - песента “Я кажи ми, облаче ле бяло “.

Посланикът на България в Австрия  доктор Иван Сираков на драго сърце показа за слушателите на предаването “Алегро Виваче “ на стратегия “ Хоризонт “ насладата си от прелестното събитие.

Първо бих желал да кажа, че културните мероприятия, които посолството регистрира, започнаха още от 1  януари с визитата на българския президент на Новогодишния концерт на Виенска Филхармония в Музикферайн. Това беше един прекрасен старт с културна политика. Разбира се, концертът на 25. януари в двореца  “Ешенбах “ беше началото на нашето председателство и с него откриваме поредност от съпътстващи събития, които сме възнамерявали взаимно с българския културен институт тук. Публиката в залата одобри извънредно въодушевено концерта на групировката " Quattro Piano+ " под ръководтсвото на маестро Димитров. Овациите не стихваха след всяко осъществяване. Това, което изключително ме зарадва, е фактът, че редица посланици се заинтересуваха също да включат в проведени от тях концерти осъществяванията на тази българска групировка. Представители на дипломатическите задачи в Австрия ми писаха имейли с думите: “ Das war die Überraschung…. Това беше изненадата на вечерта! “ Изключително съм удовлетворен, че участвали интернационалните публицисти споделиха какъв брой сполучливо и прочувствено събитие се е получило. Не мога да не се веселя при такива позитивни мнения, които демонстрират и хубавото отношение към България. В случая ние се  доверихме на български музиканти, които живеят и работят във Виена, и постигнахме превъзходен резултат. Радвам се, че това събитие в Австрия бе почетено на високо политическо и дипломатическо равнище - участваха над 60 посланици, доайенът на дипломатическия корпус - нунцият доктор Цубриген, доста депутати от австрийския парламент. Приветствие сервира генералният секретар на федералното министерство на външните работи на Австрия доктор Линхарт, което беше очарователно, тъй като той приказва с доста прочувствен звук за България и за отличните взаимоотношения  сред нашите две страни.

Кои са акцентите в съпътстващата културна стратегия, която българските институции в Австрия провеждат във връзка Председателството на Европейския съюз?

Шесте месеца, през които ние сме ръководители на Съвета на Европейския съюз, включват многообразие от политически и културни събития. Първата работна среща на посланиците на Европейски Съюз е с президента на Австрия  Александър Ван дер Белен и ще се състои на 23 февруари, за което сме му признателни. В културен проект започваме с галерия, която ще организираме взаимно със Столична община – “Архитектурното  въздействие на Австрия при построяването на София “. Известно е, че австрийски архитекти имат принос в планирането на доста здания в цяла България - опери, библиотеки, банки. Един от акцентите и знаково събитие в нашата стратегия е отбелязването на 75 години от спасяването на българските евреи, което ще се организира в “Дом Витгенщайн “ през март, взаимно с посолството на Израел. През май планираме огромно фешън шоу на дизайнерката София Борисова - обща самодейност с кметството на Виена. Заключителният концерт  за нашето Председателство ще бъде посещение на известния хор “Йоан Кукузел “ с осъществявания на църковни песнопения в най-голямата австрийска катедрала “Св. Стефан “. Разбира се, ще продължим да използваме капацитета и да каним български създатели, които живеят и работят във Виена - като братя Владигерови, потомци на известна музикална фамилия, с които ще организираме джаз вечер. Българската културно-просветна организация “Св. св. Кирил и Методий “  също ще се включи с провеждането на два фолклорни фестивала. Ще има голям брой презентации на книги и изложения.

Смятате ли че 2018 година е изключително значима за двустранните връзки на България и Австрия в подтекста на  съвпадението на двете ръководи, което дава спомагателна характерна динамичност на  политическия и културен продан сред двете страни?

В политически аспект измежду целите на Българското председателство на Съвета на Европейски Съюз са тематики като Западните Балкани, кохезионна политика, миграция, цифровизация. А защото България и Австрия са в триото на председателстващите страни, те имат отработени общи начинания и стратегии, които са ваимно свързани и дават опция за още по-тясна съгласуваност. Но е реалност, че както политическите, по този начин и културните контакти сред двете страни обичайно постоянно са били дейни. В последно време бяхме очевидци на организирането на две върхови изложения - “Блясъкът на изтока “ в манастира на Клостернойбург и  “Първото злато - Ада тепе “ в Музея на история на изкуствата  във Виена. Двете събития бяха прелестен мотив културната  общност на Австрия да се запознае с нови, незнайни обстоятелства от историята на България, защото двете изложения се демонстрират за първи път отвън границите на страната ни. Известна е и  подписаната Програма за съдействие в региона на културата, образованието, науката и младежта  сред България и Австрия. Но Председателството ни дава фактически шанса да активизираме още повече взаимните контакти и продан на всички равнища - политически, културни, научни, просветителни. Българският културен институт  “Дом Витгенщайн “  е средище на българската просвета и задачата ни е да засилим още повече наличието му в австрийския публичен живот. Юбилейната 40-годишнина на този дом, която означаваме с поредност от събития, ни радва и ни отрежда почтено място в културния плакат на Виена.

Виена е известна като културна столица на света. В персонален проект визитата на кои концерти и изложения, срещите с кои създатели са оставили прочувствена диря у Вас?

Имам щастието, че моята брачна половинка осем години е работила в „ Дом Витгенщайн„ и духът на този дом е пренесен в къщи. Аз съм бил музикант и актьор. Едната ми щерка се занимава с изкуство и работи към двореца Белведере, и това е мотив за непрекъснати диалози и полемики в фамилията. Едно от обичаните места на цялата фамилия е Музикферайн, съвсем всеки месец посещаваме концерти там. Ценя доста Мария Принц – една от чудесните български изпълнителки, живеещи тук. Наслада е да чувам и българските оперни артисти във Виена – да знам, че ги има тук. Те са същинските посланици на България, а за мен е наслаждение да се докосна до тяхното изкуство.

Интервюто с Н.Пр. доктор Иван Сираков и осъществяване на групировката " Quattro Piano+ " можете да чуете в звуковия файл. 

Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР