На 25 май 2023 г. в зала Магнум“ Академичното ръководство

...
На 25 май 2023 г. в зала Магнум“ Академичното ръководство
Коментари Харесай

Отчетно Общо събрание се проведе МУ - Плевен/СНИМКИ/

На 25 май 2023 година в зала „ Магнум “ Академичното управление на МУ-Плевен регистрира втората година от мандата си на ръководство. Заседанието на Общото заседание се организира при следния дневен ред: приемане на регистриран отчет на Ръководството за интервала 2022-2023 г.; приемане на доклад за активността на Контролния съвет; осъществяване на избор за попълване на състава на Академичния съвет и приемане на изменение и допълнение на Правилника за устройството и активността на МУ-Плевен.

От 221 делегати на Общото заседание участваха 176, които се срещнаха с отчетния отчет на Академичното Ръководство за интервала 2022-2023 година Ректорът проф. доктор Добромир Димитров показа постигнатите резултати в главните посоки на активност на висшето учебно заведение.



В просветителната активност висшето учебно заведение продължи провеждането на целогодишна и динамична кандидатстудентска акция за привличане на качествени български и задгранични студенти посредством осъществяване на богата гама от онлайн и присъствени събития. Това способства за одобряване на Университета като привлекателно и желано място за образование с висок интерес от страна на претенденти от редица европейски и извъневропейски страни, което е видно от броя на кандидатствалите 767 чужденци от 48 страни. Новоприетите задгранични студенти в компетентност „ Медицина “ са 361 от 26 страни.

В Кандидатстудентска акция 2023 броят на българските кандидат-студенти за магистърските стратегии „ Медицина “ и „ Фармация “ също бе рекорден и възходящ прогресивно през последните години. На тържественото дипломиране на Випуск 2022 млади лекари имаше двама Златни Хипократи - доктор Симонета Иванова и доктор Ива Андреева.

За първи път Випуск 2023 задгранични лекари се дипломира в Драматично-куклен спектакъл „ Иван Радоев “ – Плевен в наличието на над 500 посетители от целия свят. Първите шест задгранични стажант-лекари на МУ-Плевен се възползваха от опциите за клинична процедура в Съединени американски щати, с помощта на подписано двустранно съглашение за продан с Университета в Мериленд, Балтимор, Съединени американски щати. Следвайки тактиката за развиване на висшето обучение посредством основаване на междууниверситетски мрежи и стратегическата си цел за разкливане на пето главно структурно звено – Факултет по ветеринарна медицина – МУ-Плевен подписа съглашение за партньорство с Тракийски университет – Стара Загора.

Важна задача в политиката на висшето учебно заведение е да обезпечава висока подготовка и дейно кариерно развиване на университетския състав, учредено на високо равнище на научните проучвания. През отчетния интервал в МУ-Плевен сполучливо бяха предпазени 14 дисертационни труда за придобиване Общински народен съвет " Доктор " и 4 за придобиване Народно събрание " Доктор на науките ". Проведени са 24 конкурсни процедури, от които: 10 за заемане на академична служба " Главен помощник ", 10 за заемане на академична служба " Доцент " и 4 за заемане на академична служба " Професор ". Научната продукция на университетския състав включва 452 пълнотекстови изявления, 15 монографии, участия в 191 научни форума, както и 21 издадени учебника.

През 2022 година МУ-Плевен беше уредник и хазаин на значими научни конгреси, някои от които с национално значение и интернационално присъединяване – обичайна XIX Международна научна конференция за студенти и млади лекари и XVIII Национален конгрес по хирургия с интернационално присъединяване на водещите топ хирурзи от Световната Асоциация по лапароскопска и роботизирана хирургия. През месецмай 2023 година в МУ-Плевен се организира Първият Национален Конгрес на Българската Асоциация по минимално инвазивна и роботизирана хирургия (БАМИРХ), на който Американската Асоциация по лапароскопска и роботизирана хирургия одобри БАМИРХ за асоцииран член.

Висшето учебно заведение започва партньорство с Junior Achievement Bulgaria и нейната spin-off компания Тhe Edge: R&BD, за образуване на Innovations Days (i-days) на EIT Health (Европейски Институт по Иновации и Технологии). На 31 октомври 2022 година в МУ-Плевен се състоя EIT Health I-Days. Победител бе екипът на доктор Георги Пранджев Zhiva.Al, който взе присъединяване в Европейското съревнование във Виена с присъединяване на 24 университета от целия свят. Екипът на МУ-Плевен завоюва трето място с презентация на тематика „ Изкуствен разсъдък в актуалната колпоскопска диагностика “.

Огромно самопризнание за Медицински университет – Плевен е добитият статут на изследователско висше учебно заведение, който подрежда университета в елитната десетка със важен принос за развиването на значими публични области посредством върхови научни проучвания и високи резултати от научноизследователската активност, оценени според справедливи индикатори. МУ-Плевен започва реализацията на четиригодишна Стратегическа научноизследователска и иновационна стратегия за развиване посредством план „ Изследователско висше учебно заведение: Медицински университет – Плевен “ по процедура посредством непосредствено даване на безплатна финансова помощ „ Създаване на мрежа от проучвателен висши учебни заведения в България “ по Националния проект за възобновяване и резистентност.

В Центъра за подготвеност по персонализирана медицина, 3Д и телемедицина, роботизирана и минималноинвазивна хирургия „ Леонардо да Винчи “ към този момент са оборудвани и действат 10 лаборатории, шест от които са на територията на МУ-Плевен. Написани са над 50 научни публикации, подадени са 5 поръчки за патенти и са назначени 81 млади учени, 32 водещи откриватели и 1 задграничен. Огромно достижение на учените е първата сполучливо 3D биопринтирана кожа. Центърът е един от трите номинирани европейски планове за влиятелната премия на Европейската комисия REGIOSTARS Awards 2023.

Тази година на 16-то издание на състезанието „ Студент на годината “, извършено под патронажа на Президента на Република България, в категория „ Чуждестранен студент в България ” Мишел Бърнард Д`Силва, стажант-лекар на МУ-Плевен, бе отличена с грамота за високи достижения в образованието. Повод за горделивост е, че представител на плевенската академична общественост - доктор Мартин Караманлиев – бе един от тримата номинирани за премията „ Питагор “ в разделмлад академик в региона на науките за живота и медицината на България.

Паралелно с напъните за реализиране на високи резултати в образователната и научноизследователската действия, Ръководството се погрижи и за възстановяване на социално-битовите условия за студенти и преподаватели. През отчетния интервал беше изработен повсеместен ремонт на Изнесен образователен център – Среброструй, като теренът към постройката бе разчистен и облагороден с нови дървета, цъфтящи шубраци и цветя. Оформени са нови тревни площи и пътеки за разходка. Извършен бе повсеместен вътрешен ремонт на студентско общежитие „ Медик 2 “, а на територията на УМБАЛ „ Д-р Георги Странски “ – Плевен беше построен дрешник за студенти.

На 22 май с гала „ Първа копка “ публично беше даден старт на план за благоустрояване на двора пред Ректората посредством създаване на ограда, амфитеатър и озеленяване.

Отчетният отчет на Ректора и Академичното Ръководство провокира забавни въпроси и оживена полемика, след което бе признат единомислещо.

Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР