На 25 март празнуваме Благовещение. Празникът се пада винаги през

...
На 25 март празнуваме Благовещение. Празникът се пада винаги през
Коментари Харесай

На 25 март понеделник имен ден имат 14 български имена

На 25 март честваме Благовещение. Празникът се пада постоянно през Великия пост, само че все пак на него се позволява да се яде риба. Смята се, че годината ти ще бъде такава, както се чувстваш на този ден. За това би трябвало да си утолен, удовлетворен и с пари, с цел да ти върви през цялата година.

Ето кои имена честват имен ден през днешния ден:

Блага,Благо, Благовест, Благовеста, Благой, Благоя, Блаже, Евангелия, Евангелина, Ванга, Вангела, Вангелия, Вангел, Вангелина.

Православната християнска черква чества този ден в чест на богатствата новина за раждането на Спасителя, която Архангел Гавраил съобщил на Дева Мария. Българите назовават празника още „ Благовец “ или „ половин Великден„.

За него се споделя в Евангелието на Лука. Затова празникът се уважава от доста майки, тъй като Света Богородица е тяхна закрилница. Всички християни – православни, католици и протестанти, честват един от най-големите празници – Благовещение, на който се уважава едно от най-големите тайнства в християнството.

Празникът Благовещение е одобрен от православната черква през седми век и е част от Великденския празничен цикъл. Благовещение постоянно се чества на 25 март.

Празникът се назовава още Благовец и се свързва с пролетното равноденствие, когато земята стартира да се затопля. В България празникът се свързва и с идването на пролетта, по тази причина на този ден наложително би трябвало да се яде „ нещо зелено “ – коприва, спанак, лапад.

Също по този начин е традиция на трапезата да има риба, като нормално се подготвя рибник – риба с ориз.

Задължително се пече пита, която намазана с мед, се раздава на съседи и близки.

Според националните вярвания на този „ мил ден “ по-леко и бързо зарастват всички рани и по тази причина най-често тогава се продупчват ушите на дребните момиченца.

През деня всяка отрова губи силата си. Стопаните премитат къщите и дворовете си, палят огньове, които прескачат, с цел да не пострадат от змийско захапване през лятото. Поради същата причина дамите не допират игли, куки или конци.

Вярва се, че, в случай че на Благовещение се засаждат дръвчета, те ще родят доста сладки плодове. На този ден се става рано, с цел да е богата годината.

Народното вярване гласи, че на Благовец дохвърчат кукувиците и лястовиците, с цел да донесат богатствата новина, че зимата си е отишла и лятото е пристигнало.

Въз основа на националната етимология на названието на празника (Благовец – богатство, сладко) се счита, че всяка рана зараства на този ден доста бързо. Затова точно на Благовец се пробиват ушите на девойките за обеци.

Животновъдите дамгосват стадата си и вършат внезапни на ушите на животните, с цел да могат да ги разпознават, написа sanovnik.at.

 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР