На 25 и 26 юли участници в Поклонническия пешеходен поход

...
На 25 и 26 юли участници в Поклонническия пешеходен поход
Коментари Харесай

Поклонници от Светият Път ще преминат през Врачански Балкан

На 25 и 26 юли участници в Поклонническия пешеходен поход "Светият Път " ще преминат през естествен парк "Врачански Балкан ". Това е третия стадий от похода, който ще премине оптимално близо до пътя на преместване мощите на Свети Йоан Рилски от Велико Търново до Рилския манастир. За искащите да се причислят в този стадий Дирекция на Политическа партия "Врачански Балкан " обезпечава лидер по маршрура кв. Бистрец - хижа Леденика. Сборен пункт 14.00 на входа (на табелата) на кв. Бистрец. На 26 юли походът ще продължи от хижа Леденика до с. Миланово.
„ Светият Път “ е поклоннически маршрут, идващ пътя на преместване мощите на най-почитания български светец преп. Йоан Рилски Чудотворец от Търновград до Рилската света обител (1469 г.). Маршрутът към момента няма целево построена инфраструктура и маркировка, заради което независимото му прекосяване не се предлага. Ежегодно се организират проведени поклоннически походи с благословението на епархийските митрополити.
През 2019 година, в чест на 550 годишнината от връщане мощите на св. Йоан Рилски от Търновград в Рилския манастир, за първи път бе изминат напълно пешеходно маршрут, оптимално непосредствен до истинския път на мощите от 1469 г.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР