На 24 юли християнският свят почита Света великомъченица Христина.Нейният баща,

...
На 24 юли християнският свят почита Света великомъченица Христина.Нейният баща,
Коментари Харесай

Красиви имена празнуват днес

На 24 юли християнският свят уважава Света великомъченица Христина.

Нейният татко, като шеф на град Тир, бил богохулник. Родителите ѝ дали името Христина, което по Божий промисъл предсказвало, че девицата, когато порасне, ще стане християнка, Христова рабиня и булка. Момичето имало невероятна хубост. За да я резервира от човешки погледи, татко ѝ направил за нея стая във висока кула. Там той сложил златни и сребърни изображения на своите езически богове, като ѝ заповядал всекидневно да им пали тамян и да им се кланя.

Когато Христина пораснала, тя сама стигнала до познанието за Бог. Разгневена от езическите вярвания, тя счупила домашните сребърни и златни идоли и ги изхвърлила. Христина самоуверено изповядала своята религия в Христа, което провокирало гнева на татко й и той я подложил на страшни мъчения. Младата мъченица с непоколебима неотстъпчивост изтърпяла всичко. Той разпоредил да хвърлят в тюрма измъчената Христина, само че умрял ненадейно.

Следващите шефове Дион и Юлиян продължавали да мъчат изповедницата. Най-накрая Юлиян заповядал да санкционират Христина със гибел. Тогава тя била прободена с стоманени копия от бойците и предала своята почтена и свята душа в ръцете на своя Господ. Това станало към 300 година в царуването на Диоклетиан.

Имен ден честват: Христина, Христин, Кристина, Кристин, Кристиян.

Кристиан, Кристиана, Кристин, Кристина, Кристия, Кристиян, Кристияна, Христин, Христина могат да честват и на 25 декември – Рождество Христово.

Кристиан, Кристиана, Кристин и Кристиана могат да честват и на 14 септември – Кръстовден.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР