На 24-ти април в Панорама Плевенска епопея 1877 г. беше

...
На 24-ти април в Панорама Плевенска епопея 1877 г. беше
Коментари Харесай

Изложба по повод 120 години от полагането на основния камък на Параклис-мавзолей „Св. Георги Победоносец”

На 24-ти април в Панорама " Плевенска епопея 1877 година " беше експонирана галерия във връзка 120 години от полагане на главния камък на Параклис-мавзолей „ Св. Георги Победоносец ” с истинските планове от състезанието за неговото създаване.



Комитет „ Цар Освободител Александър ІІ ” е основан на 18 август 1899 година в София по самодейност на Поборнико-опълченската корпорация в България с благородната цел „ да подхранва възприятието за национална горделивост у българина ”. За ръководител е определен Стоян Заимов, деятел на Българското възобновление и национално избавление, а за висш настойник и почетен ръководител е провъзгласен княз Фердинанд І. Комитетът получава цялостната поддръжка на българската страна в лицето на Правителството и Княза, а Народното събрание единомислещо гласоподава желаната финансова поддръжка.

През 1902 година, по искане на княз Фердинанд І, Стоян Заимов се заема да изследва по какъв начин България да изрази почитта към починалите в битките за национално избавление и в Руско-турската война 1877–1878 година и да запази загатна за тези исторически събития за идните генерации. На съвещанието на 18 май 1902 година, дружно с решението за споразумяване на Военноисторическите къщи музеи, се разисква концепцията „ да се построи параклис-мавзолей в Плевен на Скобелевските редути, в южната част на града ”. Голямо частно подаяние разрешава на Комитета да построи по-голяма постройка в центъра на града – днешният Параклис-мавзолей „ Свети Георги Победоносец ”.



В края на 1902 година се афишира неизвестен конкурс с съществени условия: постройката да се проектира в български църковен жанр, да се състои от две елементи: гробница и надземна – параклис, по вътрешните стени да има комфортни и добре осветени места за живопис, да заема пространство не по-малко от 160 и не повече от 180 кв. м. Определени са три награди, като се планува ръководенето на строителството да реализира спечелилият в състезанието.

На съвещанието на 23 март 1903 година журито позволява до присъединяване в състезанието 12 плана – 8 от София, 2 от провинцията, 1 от Дрезден и 1 от Виена, с мото: „ Цар Освободител ”, „ Признателна България ”, „ Воздадите убо всем должная ”, „ Вечний покой ”, „ Героите ”, „ Поменик ”, „ Тотлебен ”, „ Мир ”, „ Червен Кръст ”, „ Халикарнас ”, „ Обновленний ” и „ Vivos voco ”.

Първа премия не е присъдена. Дадени са две втори, две трети, две четвърти награди и четири похвални отзива. Като най-подходящ за Мавзолей в Плевен журито утвърждава плана на арх. Пенчо Койчев с мото „ Цар Освободител ”.

Основният камък на Мавзолея е положен на 24 април /нов стил/ 1903 година, денят в който се празнува 26 годишнината от оповестяването на Руско-турската война 1877–1878 година На церемонията участват гененерал-лейтенант Николаев, съветският дипломатически сътрудник Юрий Бахметиев, румънският пълномощен министър Мишу, министър-председателят доктор Стоян Данев, военният министър полковник Савов и ръководителят на Народното събрание Драган Цанков.

Параклис-мавзолей „ Св. Георги Победоносец ” в Плевен е издигнат в интервала 1903–1907 г.В оформлението вземат присъединяване скулпторите Марин Василев и Жеко Спиридонов, художниците Антон Митов и Иван Мърквичка. Резбата на иконостаса и входната врата е направена от Иван Травницки.

На 16 септември/нов стил/ 1907 година Параклис-мавзолей „ Св. Георги Победоносец ” е тържествено открит.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР